Трамп одгодио повећање царине на робу из Кине

Срна
Трамп одгодио повећање царине на робу из Кине

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп позвао је Кину да одмах укине све царине на пољопривредне производе из САД како би био остварен напредак у преговирима о трговини између двије земље.

Трамп је у поруци на друштвеној мрежи “Твитер” објавио да није подигао царине на кинеску робу са десет на 25 одсто, иако је то било планирано за 1. март. 

“Затражио сам од Кине да одмах уклоне све царине на америчке пољопривредне производе на основу чињенице да преговори о трговини добро напредују. То је веома важно за наше пољопривреднике и мене”, написао је Трамп. 

Аналитичари истичу да пољопривредници чине основу бирачког тијела Трампове Републиканске странке и трговински рат Вашингтона са Кином имао је велики утицај на њих. 

Пекинг је прошле године увео царине на увоз соје, грашка, свињетине и других производа из САД. 

Трамп је поруку на “Твитеру” објавио неколико часова након што су из Канцеларије за трговину саопштили да ће бити одгођено предвиђено повећање царина на кинеску робу. 

Кина је поздравила одгађање повећања царина које је првобитно било заказано за 1. јануара, али је, након продуктивних разговора са кинеским предсједником Си Ђинпингом, Трампова администрација објавила да је рок продужен за 90 дана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана