Трамп: Неће бити бесконачних исплата Зеленском

Срна
Трамп: Неће бити бесконачних исплата Зеленском

ВАШИНГТОН - Бивши амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да ће престати да даје десетине милијарди долара украјинском лидеру Владимиру Зеленском, обећавајући да ће се ситуација у Украјини "средити" ако буде поново изабран ове године.

"Мислим да је Зеленски можда највећи продавац, трговац од свих политичара који је икада живио", рекао је Трамп присталицама на "Народној конвенцији", односно конзервативној конференцији у Мичигену.

Он је рекао да Зеленски сваки пут када дође у САД, оде са 60 милијарди долара.

"Он је управо отишао прије четири дана са 60 милијарди долара, вратио се кући и најављује да му треба још 60 милијарди долара, иначе то се никад неће окончати", рекао је Трамп.

САД и друге земље Г7 најавиле су прошле седмице зајам од 50 милијарди долара за Украјину, који ће бити подржан приходима од око 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине. Иако Зеленски није тражио "још 60 милијарди долара" након што је напустио скуп Г7 у Италији, он је више пута прекорио своје западне присталице што нису предали довољне количине готовине и оружја, и интензивно је лобирао код републиканских посланика у Вашингтону да одобре војну помоћ од 61 милијарду долара.

"То питање ћу ријешити прије него што преузмем Бијелу кућу. Као новоизабрани предсједник, то ћу ријешити", рекао је Трамп и поновио, као што је то учинио у више наврата од 2022. године, да се сукоб у Украјини "никада не би догодио" да је он био предсједник.

Трамп је у више наврата рекао да политика отворене војне подршке Украјини Џозефа Бајдена води САД ка трећем свјетском рату и обећао је да ће окончати сукоб "за 24 часа" ако побиједи Бајдена на изборима у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана