Трамп наводно Лаврову одао напад на Исламску државу, Сију напад на Сирију

Г.С.
Трамп наводно Лаврову одао напад на Исламску државу, Сију напад на Сирију

ВАШИНГТОН - Недавна запљена класификованих владиних докумената на раскошном имању Мар-а-Лаго, бившој "зимској Бијелој кући", јасно показује колику безбједносну забринутост изазива бивши амерички предсједник, кажу стручњаци.

Доналд Трамп је под ФБИ истрагом због могућег кршења Закона о шпијунажи који, између осталог, брани дијељење повјерљивих информација особама које их нису овлашћене имати.

Одао Лаврову повјерљиву информацију

Трамп је и као предсједник некад то знао чинити. Почетком мандата спонтано је руском министру вањских послова Сергеју Лаврову одао високо повјерљиву информацију о операцији против Исламске државе, преноси Хина.

Али је Мар-а-Лаго, гдје се организују вјенчања, прославе и добротворне вечере, посебан трн у оку америчкој обавјештајној служби. Иако тајна служба осигурава бившег предсједника и локацију, њезини агенти немају овлашћења да контролишу госте или чланове Трамповог клуба.

Налог за претрес Трамповог имања очито показује забринутост за државну безбједност, казала је бивша званичница америчког министарства правосуђа Мери Мекорд.

- Очито им је било врло важно вратити документе у сигуран простор - рекла је. "Држање врло повјерљивих докумената на мјесту гдје долазе бројни страни посјетиоци и други који би могли имати везе са страним владама и агентима, ствара значајну безбједносну пријетњу".

Трамп негира да су повјерљиви документи

Трамп, пак, тврди да је са свих докумената које има скинута ознака тајности и да су били на сигурном мјесту.

Агенти ФБИ почетком су седмице с имања однијели више десетина кутија с документима, укључујући и неке с информацијама о одбрани.

- То окружење је ноћна мора за руковање високо повјерљивим информацијама - рекао је бивши амерички обавјештајни званичник. "Ноћна мора".

Министарство правосуђа није објавило гдје су и како документи и фотографије били чувани, али је 'лежерност' у Мар-а-Лагу добро позната.

Добар је примјер свечана вечера Трампа и тадашњег јапанског премијера Шинза Абеа која је 2017. организована на великој отвореној тераси у Мар-а-Лагу уз бројне друге званице.

Вечеру је пореметио сјевернокорејски ракетни тест, па су гости који су кружили около могли чути, а снимити, разговор Трампа и Абеа о противмјерама.

Кинеском предсједнику одао напад на Сирију

Бијела кућа је потом одлучила успоставити сигурну собу у Ма-а-Лагу за осјетљиве разговоре. Тамо су Трамп и сарадници одлучили покренути ваздушне нападе на Сирију због употребе хемијског оружја.

Након што је одлука донијета, Трамп се средио за свечану вечеру с кинеским предсједником Сијем Ђинпингом. Издржао је до чоколадног дезерта, али је кинеском колеги онда открио шта намјерава предузети, пише Хина.

Године 2019. једна је Кинескиња са скривеним малициозним софтвером прошла прву безбједносну контролу на улаз у клуб у Мар-а-Лагу и ухапшена је у посљедњи час.

Тадашњи шеф особља Бијеле куће Џон Кели покушао је ограничити приступ Мар-а-Лагу, али је Трамп на то одбио пристати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана