Трамп наредио америчким компанијама да напусте Кину

Агенције
Трамп наредио америчким компанијама да напусте Кину

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је у петак да је наредио америчким компанијама да напусте Кину, након што је Пекинг најавио увођење царина на америчку робу вриједну 75 милијарди долара, распиријући трговински рат између двије највеће свјетске економије.

Трамп је на Твитеру најавио да ће на најновији кинески потез одговорити касније у петак.

Предсједник се средином дана сусрео са званичницима задуженима за трговину, рекао је Ројтерсу високи функционер Бијеле куће.

“Не требамо Кину и искрено говорећи било би пуно боље без њих. Огроман новац који је Кина зарадила и украла од Сједињених Америчких Држава, годину за годином, деценијама, мора престати!”, написао је Трамп на Твитеру, преноси “Ал Џазира Балканс”.

Нејасно је по којем закону би Трамп могао да нареди америчким компанијама да прекину своје пословање у Кини или да престану да набављају одређене производе из те земље.

“Нашим снажним америчким компанијама је стога наређено да одмах почну тражити замјену за Кину, укључујући да се врате кући и своје производе праве у САД-у”, додао је.

Трамп је такође рекао да је америчким поштанским компанијама, попут ФедЕекс, Амазона, УПС-а и Америчке поште наредио да потраже и прекину доставу свих пошиљака које садрже опиоид фентанил у САД-у.

Кина је у петак најавила да ће у знак одмазде увести царине на америчку робу вриједну 75 милијарди долара, први пут и на сирову нафту.

Пекинг ће од почетка септембра, односно средине децембра, увести царине у распону од пет до 10 одсто на 5.078 производа из САД-а, укључујући соју, сирову нафту и мале авионе.

Најављене су и 25-одстотне царине на увоз аутомобила из САД-а, те 5-одстотне царине на увоз аутомобилских дијелова које ће ступити на снагу 15. децембра.

Одмазда је то Пекинга на потезе Трампа који је раније увео високе царине на кинески увоз у вриједности 250 милијарди долара и најавио два нова круга царина на додатних 300 милијарди долара кинеског увоза, почетком септембра и средином децембра, укључујући мобилне телефоне, лаптопе, одјећу и играчке.

Ескалација трговинског сукоба двије водеће привреде свијета потпирује страх од могуће рецесије у САД-у.

Царине су већ закочиле глобалну трговинску размјену и економски раст и у САД-у и у Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана