Трамп: Могло би да премине 100.000 или више људи у САД

Танјуг
Трамп: Могло би да премине 100.000 или више људи у САД

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трамп први пут је признао да би у САД од вируса корона у САД могло да умре 100.000 или више људи, оцијенивши да ако број смртних случајева остане 100.000 или буде мањи, то значи да је урађен "јако добар посао".

Трамп је те процјене изнио коментаришући наводе америчког стручњака за инфективне болести Ентонија Фаучија, који је рекао да би 100.000 или више Американаца могло да премине од послједица вируса, преноси ЦНН.

Трамп је током конференције за новинаре рекао да је примио "најтачнију" или "најсвеобухватнију" студију о потенцијалној стопи смртности од Ковида-19.

Он је додао да би могло да премине 2,2 милиона људи, "ако не радимо оно што радимо".

- Ако можемо да спустимо тај број на 100.000, то је ужасан број, можда чак и мање, сви ми, сви заједно урадили смо јако добар посао . рекао је Трамп.

Трамп је истакао да би стопа смртности у САД, која се удвостручила у периоду од четвртка до недеље, могла да достигне врхунац у року од две недеље, а да би ситуација могла да се смири до 1. јуна.

Председник САД је одлучио да продужи препоруку социјалног дистанцирања широм земље за 30 дана, након што су стручњаци упозорили на опасност од ширења корона вируса.

Почетних 15 дана препорученог социјалног дистанцирања истиче данас.

Трамп је оптужио болнице да гомилају респираторе који су дефицитарни широм САД, додајући да болнице које их не користе, морају да их ослободе.

Трамп, који је на мети критика да покушава да пребаци кривицу око свог управљања кризом у вези са епидемијом вируса корона, није изнио никакав доказ за те тврдње, наводи Ројтерс.

-Имамо неке здравствене раднике, неке болнице које гомилају респираторе, поготово болнице које их никада неће користити - рекао је амерички предсједник.

Он је те примједбе изнио само два дана након што је наредио компанији „Џенерал моторс“ да производи респираторе за обољеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана