Тито био у служби султана

Глас Српске
Тито био у служби султана

КЕНТ - Флоријан Бибер, професор на Катедри за политику и међународне односе, на Универзитету Кент, на свом интернет-блогу објавио је неке од заблуда својих студената који се односе на историју Југославије.

Многи мисле да на Косову живе Aлжирци, да је Чешка била дио Југославије или да је Тито био службеник Османског царства, пренио је Дојче веле.

Када је у питању настанак Југославије, један од британских студената каже да је Југославија успјела да опстане толики низ година па чак и вијекова само захваљујући чињеници да још од античког доба није имала ниједног "правог", великог непријатеља који би могао озбиљније да је угрози.

Други, будући британски политиколог, тврди да је Југославија држава коју је уз употребу силе, за властите потребе створило Османлијско царство, које је ангажовало "свог службеника Тита". Он је касније био задужен само за одржавање реда и заиста је, каже, био добар у томе.

Како су испитни рокови одмицали, тако се и период настанка Југославије приближавао 20. вијеку. Aли јављају се нова питања ко је заправо чинио ту Југославију? Одговор даје још један од Биберових студената, да је држава Југославија формирана 1929. године од Краљевине Срба, Хрвата и - Чеха.

По другом цитату из Биберовог блога, анонимни аутор тврди да је Југославија била састављена од осам република, међу којима су двије покрајине - "Косово" и "Војвонец".

Онима који до сада нису чули за "Војвонец", друга дефиниција ће бити још бизарнија: "Покрајине Југославије чиниле су Србија, Хрватска, Словенија, Југовеада и друге".

Занимљиво је чути и да је једна од покрајина била (или је још увијек) насељена за ово поднебље прилично егзотичним становницима - "Косово је било 95 процената алжирско", тврди један од младих Британаца.

Када је ријеч о Косову, неки од британских студената су увјерени да је оно било независна држава више од 600 година, и тек је за вријеме посљедњег рата пало под српску власт, од које се онда поново ослободило.

Флоријан Бибер, одличан познавалац Балкана, каже да, упркос појединим сулудим изјавама, његови студенти нису у општем смислу необразовани, а да њихово незнање осликава опште стање у британском друштву, које источноевропски регион види само као мјесто поријекла занатлија или радника на воћним плантажама, а Балкан као легло криминалаца.

- Изјава бившег водитеља Би-Би-Сија Терија Вогана који је, критикујући гласање на Евровизији у корист сусједних земаља, рекао да треба поново успоставити зид разграничења са источном Европом, само је одраз игнорантности и незаинтересованости, која је овдје свеприсутна - каже Бибер.

Милошевић

И када се говори о распаду Југославије и конфликтима који су произашли из тога, младе наде британске дипломатије развиле су своје алтернативне теорије. Тако је један од њих изјавио да је на Балкану све кренуло по злу када је Слободан Милошевић покушао заузети "главни град Хрватске Дубровник", што му није пошло за руком. Aли, мора се признати да младим академицима ипак не недостаје креативности у изражавању, што се види по занимљивом поређењу Милошевића са "питом од труле јабуке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана