Тим истражитеља СЗО-а завршио мисију у Кини: Циљ спознати настанак вируса корона

Срна
Тим истражитеља СЗО-а завршио мисију у Кини: Циљ спознати настанак вируса корона

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је њен извиђачки тим који је истраживао поријекло епидемије вируса корона у Кини закључио своју мисију у тој земљи а УН-ова агенција за јавно здравство пристала је да пружи услуге за слање ширег тима.

Генерални директор СЗО Тедрос Гебријесус изјавио је да ће 'међународни тим' бити послан у Вухан, гдје је, како се вјерује, пандемија први пут избила крајем прошле године. Тедрос је казао да су 'опис рада' сачинили СЗО и Кина, али то није конкретизирао.

Др. Мајкл Рајан, челник одјела за ванредне ситуације СЗО, указао је на "разлике у епидемиолошким сликама" и казао је да ће студије и подаци који се прикупљају њима бити процијењени.

"Истински циљ је у томе да обиђемо људске кластере који су се први појавили и да се вратимо систематском раду који би установио када је побијена баријера преноса са животињске на људску врсту", казао је Рајан и додао:

"Када схватите гдје је баријера пробијена, онда се на систематичан начин окрећете студијама о томе како ју је животињска врста пробила."
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана