Тијела преминулих од ковид-19 плутају индијским ријекама

Танјуг
Тијела преминулих од ковид-19 плутају индијским ријекама

ЊУ ДЕЛХИ - Тијела преминулих од ковид-19 пронађена су бачена у неке индијске ријеке, саопштиле су локалне власти по први пут званично признајући ту алармантну праксу, за коју се наводи да је посљедица сиромаштва и страха од болести у удаљеним областима.

Слике лешева који плутају низ реку Ганг, која се у хиндуизму сматра светом, шокирали су земљу, која се бори са најгорим свјетским налетом случајева ковид-19, преноси Ројтерс.

Иако су извјештаји у медијима повезали пораст броја тијела откривених како плутају ријеком и њеним притокама посљедњих дана са пандемијом, индијска сјеверна држава Утар Прадеш, у којој живи 240 милиона људи, до сада није јавно открила узрок смрти.

“Управа има информације да се тијела оних који су подлегли ковид-19 или било којој другој болести бацају у ријеке, умјесто да се одлажу у складу са одговарајућим ритуалима”, рекао је високи државни званичник Маноџ Кумар Сингх у писму званичницима у које је Ројтерс имао увид.

Он је затражио од сеоских званичника да осигурају да се лешеви не бацају у воду и рекао да ће државна влада дати сиромашним породицама погинулих по 5.000 рупија (68 долара) за кремирање или сахрањивање тијела.

Држава је такође затражила од полиције да патролира ријекама како би зауставила ту праксу.

Индија свакодневно званично пријављује око 4.000 смртних случајева од те болести већ скоро двије недјеље, али здравствени стручњаци кажу да је број преминулих вјероватно много већи због лошег тестирања у руралним областима и других фактора.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана