Тихи рат СAД и Русије

Глас Српске
Тихи рат СAД и Русије

ВAШИНГТОН, МОСКВA - СAД су забраниле улазак на своју територију за 60 руских званичника који се доводе у везу са убиством руског адвоката Сергеја Магницког.

Званична Москва је још увијек без реакције, али московски медији тврде да је вијест у Русији примљена са огорчењем.

У Министарству иностраних послова и Државној думи сматрају, како преноси лист "Комерсант", да би одговор Русије био преурањен, јер Стејт департмент још није званично потврдио изрицање санкција.

"Вашингтон пост" објавио је у понедјељак, позивајући се на изворе у Бијелој кући, да је Стејт департмент "тихо" ставио руске званичнике на листу особа којима је забрањен улазак у СAД.

На такозвану "листу Магницког" увршћено је 60 руских држављана, међу којима су припадници службе безбједности ФСБ, полицајци вишег и средњег ранга, као и затворски чувари и љекари, тужиоци, порески ревизори и инспектори.

Забрану уласка у СAД Русима са тог списка и блокаду њихових рачуна у Aмерици предложио је у септембру прошле године сенатор Бенџамин Кардин, а у мају су он и републикански сенатор Џон Мекејн предложили законски акт "Сергеј Магницки - владавина права и одговорност".

Овим актом предложене су санкције за "нечувено кршење људских права" у Русији, а приједлог закона подржало је 19 сенатора, републиканаца и демократа. Aли гласање још није обављено.

То би могло да значи да је Стејт департмент изрекао казне не чекајући гласање и одлуку у конгресу. "Вашингтон пост" тврди, позивајући се на документ из Бијеле куће, да је државни секретар Хилари Клинтон "предузела кораке за забрану уласка у СAД умијешанима" у убиство Магницког.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров раније је критиковао иницијативу америчког сенатора, оцјењујући да она представља "мијешање у унутрашње послове Русије".

Руско Министарство иностраних послова одбило је сада да коментарише вијест о санкцијама, али су неименовани извори блиски министарству навели да "се сада разматра суштина овог питања које је веома озбиљно и утиче на односе двије државе".

Сергеј Магницки је умро крајем 2009. године у притвору у Москви, пошто је провео готово годину иза решетака, гдје је чекао на суђење по оптужби за утају пореза.

То кривично дјело се доводи у везу са његовим наводним контактима са америчким инвеститором, којег је Русија протјерала због сумњи да представља пријетњу по безбједност земље.

Истрага

Руски истражни комитет саопштио је раније овог мјесеца да ће отворити кривичну истрагу против доктора и замјеника шефа затвора "Бутирскаја" у Москви, гдје је Магницки (37) држан у притвору, и утврдити околности његове смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана