Тероризам појачава контролу на граници

Свјетлана Шурлан
Тероризам појачава контролу на граници

Брисел - Комитет за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Европског парламента (LIBE) разматраће данас мјере борбе против тероризма, а између осталог и питања уласка и изласка држављана трећих земаља у Европску унију и стварања европског система граничара за контролу спољне границе Уније.

Сједница Комитета организована је у склопу најављених нових антитерористичких мјера ЕУ након терористичког напада у Паризу и уочи састанка Савјета ЕУ заказаног за 29. и 30. јануар у Риги. У Риги ће се пред министрима наћи приједлог мјера о строгим систематским контролама путника на границама и очекује се да тада буде донесена коначна одлука о овом питању.

У међувремену ће европски комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос, координатор ЕУ за борбу против тероризма Жил де Кершов и представници Мреже за подизање свијести о радикализму извијестити Комитет о "дерадикализацији" и борцима на страним ратиштима.

У Европском парламенту су навели да ће на сједници LIBE, поред Аврамопулоса и Кершова, презентације имати и директор Агенције за основна права ЕУ Мортен Кјерум и европски надзорник заштите података Ђовани Бутарели.

Стручњаци за тероризам у Бриселу сматрају да су БиХ, Косово и Санџак подручја на којима постоји опасност од тероризма и све веће радикализације јер је велики број особа из тих крајева отишао у Сирију и Ирак да ратује на страни Исламске државе (ИС). ...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана