Тероризам кошта глобалну економију 34 млрд долара годишње

Тањуг
Тероризам кошта глобалну економију 34 млрд долара годишње

СИДНЕЈ - Тероризам у свијету је однио у 2018. години мање живота, али су његове економске и социјалне посљедице и даље велике, према најновијем Глобалном индексу тероризма (ГТИ) аустралијског Института за економију и мир (ИЕП).

"Мада се интензитет тероризма смањио, његова раширеност није", упозорио је у извештају тај аустралијски истраживачки центар, преноси ЦНБЦ.

Укупан број смртних случајева од тероризма опао је четврту годину заредом у 2018., смањивши се за 15,2 процента у односу на претходну годину, на 15.952 смрти, што је пад од 53 одсто у односу на 2014. годину када је забиљежен највећи број.

Примарни покретач смањења броја смртних случајева је био пад интензитета сукоба на Блиском Истоку и војни успјеси против терористичких група као што су ИСИС-а и Боко Харам, наводи се у истраживању.

Међутим, у извештају се додаје да тероризам остаје раширен проблем и главна глобална пријетња, која је глобалну економију, према конзервативним процјенама, коштала више од 34 милијарде долара 2018. године.

"Ово је друга најгора забиљежена година по броју земаља које су претрпјеле најмање једну смрт, која наглашава потребу за наставком одлучних међународних акција у борби против тероризма", пише у документу.

Авганистан је другу годину заредом забиљежио највећи број смртних случајева и напада повезаних с тероризмом, са више од 7.000 смрти и 1.400 терористичких напада у 2018. години.

"У Авганистану је регистрована значајна ескалација насиља због јачања бунта Талибана, већег присуства религијских вођа Исламске државе Хорасан и актуелне политичке стабилности", додаје се у извештају.

Даље се наводи да су Талибани 2018. године претекли ИСИС као најпогубнија терористичка група на свијету, која је одговорна за 38 одсто од укпуног броја смртних случајева у свијету изазваних терористичким нападима. 

Према овом извештају, у Авганистану је од 2001. године убијено скоро 40.000 људи у инцидентима повезаним са тероризмом.

Ирак, чији је парламент недавно гласао за протеривање америчких трупа из земље, у последњих 16 година је био лидер по Глобалном индексу тероризма, а 2018. године је пао на друго место.

Број погинулих у терористичким акцијама у Ираку пао је на 1.054 страдале особе у 2018. години са 4.271 претходне године, што је смањење од 75 процената. И поред тога, у Ираку је од 2001. године животе изгубило више од 66.000 људи у терористичким акцијама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана