Терористи у Паризу користили Заставино оружје?

Nezavisne.com
Терористи у Паризу користили Заставино оружје?

Берлин - Њемачке власти су наводно ухапсиле трговца оружјем који је терористима који су извели нападе у Паризу продао аутоматске пушке, преноси „Раша тудеј“.

Тужиоци у Штутгарду потврдили су да су ухапсили 34-годишњег мушкарца осумњиченог за трговину оружјем, али су одбили да коментаришу медијске наводе да је он снабдио оружјем милитантне активисте који су недавно извели терористичке нападе у Паризу.

"Могу да потврдим да је један у мушкарац стављен у притвор под сумњом да је шверцовао оружје", изјавио је портпарол тужиоца у Баден-Виртембергу, додавши да је осумњичени ухапшен у уторак, пренеио је Ројтерс.

Према документима које су истражитељи предали канцеларији тужиоца, нападачи из Париза су наводно наручили преко интернета од шверцера оружјем из Њемачке почетком новембра.

У поруџбини су биле два АК-47, односно “калашњикови”, направљени у Кини, као и двије Заставине пушке М70 направљене за вријеме бивше Југославије. То оружје је наводно продато 7. новембра ове године купцу из Париза, наводно арапског поријекла.

Према подацима прикупљеним из телефона ухапшеног и четири пронађена мејла, био је у контакту са “Арапином из Париза”.

Иначе, он је ухапшен када су власти покренуле истрагу о онлајн платформама коришћеним за илегалну продају оружја. Полиција наводи да је осумњичени учествовао у најмање осам случаја продаја оружја од 14. августа до 18. новембра ове године.

Осим тога, ниво безбједности у Њемачкој остаје на високом нивоу након терористичких напада у Паризу 13. новембра када је живот изгубило 130 људи.

Тако су у четвртак ухапшена двојица мушкараца осумњичених за “озбиљан чин угрожавања безбједности државе”. Више од 300 полицајца учествовало је у рацији која је довела до хапшења 28-годишњег мушкарца без пасоша и 46-годишњег човјека из Туниса.

Рација је извршена у исламском културном центру у Берлину, а ухапшени су наводно планирали да ускоро изврше напад у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана