Тегелтија, Курц: У августу у БиХ стиже 300.000 доза вакцина из Беча

Срна
Тегелтија, Курц: У августу у БиХ стиже 300.000 доза вакцина из Беча

БЕЧ - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бечу да је Аустрија једна од ријетких земља са којима БиХ остварује суфицит, који се сваке године повећава.

Након билатералног састанка са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, Тегелтија је изјавио новинарима да БиХ и Аустрија имају добре међусобне односе без отворених питања и да је економска сарадња на добром нивоу, али да се може још унаприједити.

Тегелтија је рекао да је на састанку било ријечи и о борби против вируса корона, истакавши да ће БиХ и земље западног Балкана у августу добити значајну количину вакцина од Аустрије по систему куповине, што ће омогућити да се грађанима понуди довољно вакцина прије јесени.

"Ми ћемо наставити договарати набавку вакцина и са другим земљама, али ова количина од око 300.000 из Аустрије биће нам велики подстрек", нагласио је Тегелтија.

Он је додао да је са аустријским канцеларом размиијенио мишљење и о мигрантској кризи, истичући да БиХ трпи превелик притисак миграција с обзиром на број становника и на површину.

Према његовим ријечима, није добар покушај да се мигранти зауставе на граници између БиХ и Хрватске, а да им се са друге стране омогући несметано кретање од уласка у ЕУ и неке њене земље па све до БиХ.

"Због тога ми тражимо да се помјери граница одбране од миграната. БиХ је спремна бити дио приче, односно да се покушају зауставити мигранти на граници БиХ са Србијом и Црном Гором", рекао је он и додао да ће за то бити потребна техничка подршка ЕУ какву пружа и неким другим земљама западног Балкана, попут Македоније и Албаније.

Предсједавајући Савјета министара је нагласио да је разговарано и о проширењу ЕУ и да је Аустрија пријатељ свим земаљама западног Балкана, посебно БиХ у настојању да направи први сљедећи потребан корак у процесу придруживања ЕУ.

Он је нагласио да је аустријски канцелар обећао да ће бити амбасадор БиХ и да ће покушати да све оне земље које имају скепсу према проширењу ЕУ убиједи да нема Европе без свих земаља западног Балкана у Унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана