Тедрос: Свијет дошао до кључног тренутка у пандемији

Срна
Тедрос: Свијет дошао до кључног тренутка у пандемији

ЖЕНЕВА - Свијет је дошао до кључног тренутка када се ради о пандемији ковид 19, изјавио генерални директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је на конференцији за новинаре у Женеви рекао да се поједине земље крећу опасним путем и да су изложене ризику од колапса здравствених система.

"Дошли смо до кључног тренутка у пандемији ковид 19, нарочито у сјеверној хемисфери. Сљедећих неколико мјесеци ће бити веома тешко, а поједине земље су на опасном путу", упозорио је Тедрос.

Тедрос је позвао свјетске лидере да смјеста реагују како би спријечили додатне непотребне жртве, колапс кључних здравствених служби и затварање школа, уз напомену да се "не ради о вјежби".

Према ријечима генералног директора СЗО, превелики број земаља суочен је са експоненцијалним порастом броја заражених вирусом корона, што већ у октобру доводи до попуњавања или прелажења капацитета болница и одјељења за интензивну његу.

Тедрос је нагласио да земље треба да реагују како би брзо ограничиле ширење вируса и да ће побољшано тестирање, праћење контаката заражених и изоловање оних који су угрожени због вируса омогућити државама да избјегну обавезно спровођење ванредних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана