Тедрос: Дуг пут до краја пандемије

Срна
Тедрос: Дуг пут до краја пандемије

ЖЕНЕВА - Збуњеност и самоувјереност у суочавању са питањем ковида 19 показују да је пандемија далеко од краја, али да се доказаним јавним здравственим мјерама може исконтролисати у року од неколико мјесеци, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

Тедрос је рекао да СЗО жели да се отвори друштво и економија и да се наставе путовања и трговина, али да су одјељења за интензивну његу у многим земљама преоптерећена и да људи умиру, што се може избјећи.

"Дуг је пут до краја пандемије ковид 19, али имамо бројне разлоге за оптимизам. Пад броја заражених и преминулих у прва два мјесеца ове године показује да овај вирус и његови сојеви могу да се зауставе", истакао је Тедрос.

Он је нагласио да преношење вируса помажу "збуњеност, самоувјереност и недоследност у спровођењу јавних здравствених мјера".

Према његовим ријечима, у појединим земљама су, упркос наставку ширења заразе, ресторани и клубови пуни, а пијаце отворене и прометне, те да тек појединци поштују мјере предострожности.

Тедрос је додао да се чини да многи људи мисле да, уколико су релативно млади, "нема везе ако се заразе вирусом корона"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана