Талибани близу одлуке да дозволе дјевојчицама полагање матуре?

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КАБУЛ- Шеф одјељења за образовање у Авганистану Ехсанулах Китаб рекао је данас да ће дјевојчицама ове недјеље бити дозвољено да полажу матурске испите, упркос томе што им је приступ школама забрањен од како су талибани дошли на власт у мају прошле године.

Ова одлука односи се на дјевојчице у 31 од 34 авганистанстке провинције у којима зимски школски распуст почиње крајем децембра, преноси новинска агенција АП, која се позива на два документа талибанског министарства образовања у која је имала увид.

Директорка једне средње школе у Кабулу рекла је за медије да су ови испити ''бесмислени'', зато што ће дјевојчице из дванаестог разреда имати само један дан за полагање испита из 14 предмета, а директор друге средње школе је навео да већини ученица недостају уџбеници, преноси АП.

Како наводи та агенција, талибани су након преузимања власти прошле године након 20 година рата, обећали умјерену владавину, уз оснаживање права жена и мањина, али умјесто тога примјењују своје тумачење исламског закона, односно шеријата, што укључује забрану студирања за жене. Како наводи АП, посљедњи развој догађаја наговјештава да ће дјевојчицама које положе матуру бити дозвољено да се пријаве на студије.

Поступање талибана према женама наишло је на осуду међународне заједнице, а раније овог мјесеца тим експерата УН је оцијенио да то може представљати злочин против човјечности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана