СЗО упозорава: Неће бити готово нигдје док не буде готово свугдје

ГС
СЗО упозорава: Неће бити готово нигдје док не буде готово свугдје

ЖЕНЕВА - СЗО је упозорила да упркос паду броја обољелих и умрлих од ковида 19 на глобалном нивоу, и већем броју вакцинисаних у одређеним земљама, пандемија није готова.

Директор СЗО Тедрос Гебрејесус је на брифингу у Женеви рекао да је уочљив пад умрлих и обољелих другу недјељу заредом, али упозорио да се у богатијим земљама развија свијест о томе да је пандемија готова јер имају велики број вакцинсаних, док је у другом дијеловима свијета ситуација веома озбиљна.

"Пандемија ковида 19 је далеко од краја и неће бити готова нигдје док не буде готова свугдје", каже директор СЗО.

Тедрос упозорава да нове варијанте, слаби здравстввени системи, половична примјена мјера заштите, као и мањак медицинских средстава и вакцина погоршавају ситуцију у сиромашнијим земљама. То, како објашњава, компромитује набавку вакцина на глобалном нивоу и подвлачи да Ковакс програм ускоро остаје без вакцина.

Програм дистрибуције вакцина сиромашним земљама ослањао се на вакцине из Института за серуме у Индији, који производи вакцину Астра Зенеке. Али, многе од тих вакцина неће изаћи из Индије јер су потребне тамошњем становништву које се бори с вирусом.

Шеф СЗО је упозорио да ће Ковакс до краја јуна имати 190 милиона доза мање него што је планирано, а да је до сада испоручено 65 милиона доза у 124 земље. Али, Ковакс и даље зависи од земаља донатора и испуњавања обавеза произвођача да дају вакцине.

Тедрос је рекао да произвођачи Астра Зенеке полако повећавају количине произведених вакцина, али да други то не раде. Фајзер је обећао да ће ове године Коваксу дати 40 милиона вакцина, али тек у другој половини године.

"Вакцине су нам потребне одмах како бисмо их подијелили што прије", каже Тедрос.

Позвао је и богате земље које имају вишкове вакцина да подијеле сиромашнијима.

"Морамо да поставимо заједнички циљ и вакцинишемо одраслу популацију што прије. Нико није безбједан док сви нису безбједни", каже шеф СЗО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана