СЗО ревидира препоруке за вакцину против ковида-19

Анадолија
СЗО ревидира препоруке за вакцину против ковида-19

ЖЕНЕВА - Кад Свјетска здравствена организација (СЗО) ревидира своје препоруке за вакцинацију против ковида-19, здравој дјеци и адолесцентима можда неће нужно бити потребна вакцина, али старије и ризичне групе могу добити допунску дозу шест до 12 мјесеци након њихове посљедње вакцинације.

У СЗО су навели да је Савјетодавна група САГЕ ревидирала своју мапу вакцинације дајући приоритет заштити оних с највећим ризиком од смрти и озбиљне болести.

Иако постоје ревидиране препоруке о допунским дозама и њиховим интервалима у вакцинацији, наведене су три приоритетне групе за вакцинацију против ковида-19 - висока, средња и ниска.

У групу високог приоритета укључене су старије особе, док су у групу средњег приоритета биле укључене и здраве одрасле особе (испод 50-60 година) без болести, а у групу ниског приоритета здрава дјеца и адолесценти од шест до 17 година.

С обзиром на висок ниво имунитета становништва широм свијета због широко распрострањене инфекције и вакцинације, главни циљ вакцинације је заштити оне који су у опасности од озбиљне болести и смрти.

Додатна доза шест или 12 мјесеци након посљедње вакцине препоручена је за старије одрасле особе и младе с другим значајним факторима ризика у популацијској групи високог приоритета.

Иако се не препоручује вакцинација здраве дјеце и адолесцената у групи ниског приоритета, наведено је да би земље требале размотрити вакцинацију на основу фактора као што су оптерећење болести и трошкови за ову групу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана