СЗО: Први резултати лијека против Ковида-19 за двије недјеље

Танјуг
СЗО: Први резултати лијека против Ковида-19 за двије недјеље

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација, у року од двије недјеље очекује прве резултате клиничких испитивања лијекова, који би могли да буду ефикасни у лијечењу оболелих од Ковида-19, саопштио је данас генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је на брифингу за новинаре рекао да је скоро 5.500 пацијената у 39 земаља учествовало у испитивању “Солидарност” те агенције УН.

Извршни директор СЗО за ванредне програме Мајк Рајан рекао је на брифингу за новинаре да не би било мудро предвиђати када би вакцина против Ковида-19 могла да буде спремна за масовну дистрибуцију, преноси Ројтерс.

Како је навео, иако би кандидат за вакцину могао да се покаже као ефикасан до краја године, питање је колико брзо би могла да почне масовна производња.

За сада не постоји вакцина, чије је дејство против корона вируса доказано, али се 18 потенцијалних кандидата тестира на људима.

Званичници СЗО стали су у одбрану свог одговора на вирус, који се појавио у Кини прошле године, наводећи да су се водили науком како се он развијао.

Рајан је рекао да жали због тога што су прекинути глобални ланци снадбијевања, што је довело до тога да је здравственом особљу недостајала заштитна опрема.

Он је навео да жали због тога што није било фер приступа средствима за борбу против Ковида-19.

“Жалим што су неке земље имале више него друге и жалим што су радници на првим линијама умрли због тога”, навео је он.

Рајан је позвао земље да наставе са идентификовањем нових жаришта, прате заражене и изолују их како би прекинули ланац трансмисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана