СЗО: Прошле недјеље највећи број заражених широм свијета

Танјуг
СЗО: Прошле недјеље највећи број заражених широм свијета

ЖЕНЕВА- Током протекле недјеље широм свијета регистрован је 21 милион нових случајева вируса корона, што је највећи недјељни број новозаражених од почетка пандемије, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

Како се наводи у саопштењу, број преминулих углавном је остао непромијењен, више од 50.000 смртних исхода, преноси агенција АП.

У својој недјељној процјени пандемије, СЗО је навела да је број нових инфекција вирусом корона порастао за пет одсто, али и да се чини да се стопа раста успорава.

СЗО наводи да је највећи пораст случајева вируса корона забиљежен на Блиском истоку, са порастом од 39 одсто, након чега слиједи скок од 36 одсто у југоисточној Азији.

Такође, број смртних исхода порастао је у југоисточној Азији, на Блиском истоку и у Јужној и Северној Америци, али је опао у другим регионима.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус упозорио је у понедјељак да ће ковид-19 бити дио наших живота још неко дуже вријеме, и да ћемо сви морати да научимо да живимо с њим.

 

Како је додао, извјесно је да докле год вирус корона буде кружио планетом, наставиће да мутира на непредвидиве и опасне начине.

 

"Опасно је претпоставити да ће омикрон бити посљедњи сој, или да је ово крај пандемије. Штавише, на глобалном нивоу, услови су идеални да се појаве нови сојеви", рекао је генерални директор СЗО-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана