СЗО о проглашењу ванредне ситуације због мајмунских богиња

Танјуг
СЗО о проглашењу ванредне ситуације због мајмунских богиња

ЖЕНЕВА- Стручњаци Свјетске здравствене организације (СЗО) састају се данас како би процијенили да ли епидемију мајмунских богиња треба прогласити за ванредну ситуацију по јавно здравље од међународног значаја, као што је то био случај са пандемијом ковид-19, преноси Ројтерс.

Раније је проглашено само шест таквих ванредних ситуација: ковид-19 (2020), избијање еболе у Демократској Републици Конго (2019), вирус Зика (2016), полиомијелитис или дечија парализа (2014), епидемија еболе у Западној Африци (2014) и Х1Н1 вирус или свињски грип који је изазвао пандемију (2009).

Ако би се то десило, било би могуће активирати механизме међународне сарадње чији је циљ да се ограничи даље ширење болести, а то би истовремено био сигнал и појединачним земљама да буду у приправности, односно да ојачају капацитете својих здравствених служби, наводи британска агенција.

СЗО дефинише ванредну ситуацију по јавно здравље од међународног значаја, као "ванредни догађај за који је утврђено да представља ризик за јавно здравље других држава усљед међународног ширења болести и да потенцијално захтијева координисан међународни одговор".

Директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је раније да је јасно да постоји необична ситуација, јер се вирус сада понаша другачије и да се мајмунске богиње појављују у све већем броју држава, због чега је потребан координисан одговор.

Ово проглашење у великој мјери служи да скрене пажњу и не отвара званично финансирање или нове мјере, иако може дати већу тежину саветима СЗО и акцијама које предузимају земље.

Стручни комитет даје препоруку, али коначну одлуку о проглашењу ванредне ситуације по јавно здравље од међународног значаја, доноси генерални директор Тедрос Адханом Гебрејесус, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана