СЗО: Мјере рестрикције да буду сразмјерне ризику

Срна
СЗО: Мјере рестрикције да буду сразмјерне ризику

ЖЕНЕВА - Земље би требало да примјењују "приступ заснован на доказима и ризику" са свим мјерама путовања у вези са варијантом вируса корона омикрон, укључујући могући скрининг или карантин међународних путника, али опште забране не спречавају његово ширење, саопштила је данас Свјетска здравствена организација /СЗО/.

СЗО је, у својим најновијим упутствима за власти и путнике, навела да особе старије од 60 година и оне са основним здравственим проблемима треба савјетовати да одгоде путовање јер су у већем ризику од болести и смрти.

Сој омикрон, који је први пут регистрован у јужној Африци, изазвао је глобалну узбуну, што је резултирало забраном путовања и нагласило несразмјер између масовних притисака на вакцинацију у богатим земљама и ријетке вакцинације у земљама у развоју.

Националне власти у земљама поласка, транзита и доласка могу примјенити вишеслојни приступ за ублажавање ризика како би одгодили или смањили увоз или извоз варијанте омикрон, саопштила је СЗО.

"Мјере могу укључивати скрининг путника прије путовања и/или по доласку, те кориштење тестирања на ковид 19 или карантин међународних путника након детаљне процјене ризика", наводи се у саопштењу.

Исти извор наводи да све мјере треба да буду сразмјерне ризику, временски ограничене и примијењене у погледу права путника.

"Неселектива и паушална забрана путовања неће спријечити међународно ширење, а веома отежавају живот и угрожавају средства за живот", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, око 56 земаља је од 28. новембра предузело мјере за путовања које имају за циљ потенцијално одлагање "увоза" омикрона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана