СЗО: Међу дјецом од 5 до 14 година највећа стопа заразавања

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЖЕНЕВА - Канцеларија Светске здравствене организације (СЗО) за Европу саопштила је данас да је међу дјецом од 5 до 14 година највише пријављених случајева коронавируса у европском региону.

Директор регионалне канцеларије СЗО за Европу Ханс Клуге истакао је да би обавезна вакцинација требало да буде "посљедње средство", преноси агенција АП.

Клуге је нагласио континуирану пријетњу од широко распрострањеног делта соја вируса и напоменуо да је нови омикрон сој до сада регистровам у 21 земљи у Европи. "Делта сој вируса остаје доминантан широм Европе и Централне Азије, а знамо да су вакцине против ковида-19 ефикасне“, рекао је Клуге.

Осврћући се на заштиту дјеце, Клуге је казао да је удио обољелих међу дјецом два до три пута већи него међу одраслима, због чега је неопходно редовно проветравање, употреба маски али и тестирање у школама. "Како се школски распуст приближава, морамо да признамо да дјеца угрожавају своје родитеље, деке и баке код куће, са 10 пута повећаним ризиком да ти одрасли добију тешки облик болести, да буду хоспитализовани или умру ако нису вакцинисани“, рекао је он. К

луге је такође говорио о обавезној вакцинацији, за коју је истакао да би требало да буде посљедње чему се прибјегава и то када су све друге опције да се побољша обухват вакцинацијом исцрпљене. Клуге је указао да се мора узети у обзир какав ће ефекат увођење обавезне вакцинације против ковида имати на повјерење грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана