СЗО: Епидемија вируса корона добија шире размjере

Танјуг, Срна
СЗО: Епидемија вируса корона добија шире размjере

ЖЕНЕВА - Епидемија вируса корона добија шире размјере, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО) након што је Нигерија потврдила први случај коронавируса у подсахарској Африци, поновивши упозорење да би вирус могао да стигне у већину "ако не у све земље".

Портпарол СЗО Кристијан Линдмајер рекао је на брифингу у Женеви да су проучавани извјештаји о неким људима који су поново заражени, због чега би требало размотрити начин на који су урађени тестови, додајући да генерално особа која је имала инфекцију треба да буде имуна барем неко вријеме.

Он је навео да би мисија СЗО у Ирану, у коме има 388 случајева заражених и 34 смртних случајева, требало да стартује почетком следеће недеље и да се још увек саставља.

Број обољелих од вируса корона у свијету ближи се цифри од 84 хиљаде, од чега, до сада, има нешто мање од 2.900 смртних случајева. Укупан број излијечених пацијената на данашњи дан је нешто мањи од 37.000 хиљада, број активних случајева је око 44.000 хиљаде, од чега су 82 одсто са блажим симптомима, а 18 процената са тежим и веома тешким.

Њемачко министарство здравља саопштило је да је у њемачкој регистровано 60 нових случајева обољелих.
У континенталној Кини је до сада евидентирано 78.824 случајева, од чега 335 нових, а до сада је умрло близу 2.800 људи.

У Јапану, укључујући и обољеле на крузеру "Дајмонд Принцес" који је укотвљен код Јокохаме, евидентирано је 927 случајева обољелих и девет смртних исхода, у Јужној Кореји 2.333 обољелих и 13 преминулих, а у Хонгконгу 92 обољела и два лица која су подлегла болести.
У Европи је најалармантније у Италији, гдје је 650 случајева обољелих и 15 смртних исхода.

У Француској има 38 оболелих и два преминула, у Великој Британији 15 обољелих, Шведској седам, Русији и Швајцарској по пет, Грчкој четири, Финској, Аустрији и Холандији по два, а у Сјеверној Македонији, Грузији, Естонији, Литванији, Белгији, Румунији, Бјелорусији, Норвешкој и Данској по један, свуда без пријављеног смртног исхода.

У Ирану је до сада пријављено 388 случајева обољелих и 34 преминулих, а у Сингапуру 96 оболелих без смртоносних компликација.
Двоцифрени бројеви обољелих пријављени су у Кувајту - 45, Тајланду 41, Бахреину 36, Малезији 25, УАЕ 19 и Вијетнаму 16, свуда без смртних случајева.На Тајвану имају 34 обољела, а један пацијент је подлегао због респираторних компликација.

У САД је до сада евидентирано 60 обољелих, а у Канади 14 и у ове двије земље, за сада, нема смртних случајева од вируса корона.

Први случајеви заразе новим вирусом корона забљежени су у Бјелорусији и Литванији, а обољење је стигло и у подсахарску Африку, као и на Нови Зеланд, саопштиле су власти ових земаља.

Бјелоруско Министарство здравља саопштило је да је вирус откривен тестом код једног студента из Ирана, док је у Литванији заражена жена која се ове седмице вратила из италијанске Вероне.

Италијан који је стигао у Нигерију ове седмице је прва особа за коју је потврђено да је заражена вирусом корона у најмногољуднијој афричкој земљи, а особа која се авионом вратила на Нови Зеланд из Ирана је први случај у овом дијелу свијета.

Предсједник Монголије Батулга Калтма и остали државни званичници остаће у карантину у периоду од 14 дана послије повратка кући из посјете Кини, јавила је данас државна агенција "Монтсаме".
Батулга је први шеф једне државе који је посјетио Кину од када је та земља почела да примјењује специјалне мјере у јануару ради сузбијања епидемије вируса корона.

Он је јуче допутовао у Пекинг са министром спољних послова и осталим високм званичницима Владе и састао се са кинеским предсједником Сијем Ђинпингом и премијером Лијем Кећијангом.
Сви су из предострожности отишли у карантин одмах по повратку у Монголију, наводи агенција.

Вриједност акција на свјетским берзама је на путу да доживи највећи пад од глобалне финансијске кризе 2008. године због глобалне здравствене узбуне и поремећаја у међународном авионском саобраћају и у ланцу испоруке робе и услуга.
Оваква ситуација појачава бојазан од економске рецесије у еврозони и САД.

Швајцарска је данас забранила велике скупове на којима се очекује више од 1.000 људи да би спријечила епидемију вируса корона, због чега је отказан и Сајам аутомобила у Женеви.

Мјера обухвата окупљање људи у ограђеним просторима, попут концертних дворана и карневалских прослава, а за сада неће важити за жељезничке станице и трговинске центре, рекли су званичници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана