СЗО против "пасоша о вакцинацији"

Агенције
СЗО против "пасоша о вакцинацији"

ЊУЈОРК - Свјетска здравствена организација (СЗО) је савјетовала државама да не условљавају међународна путовања доказима о вакцинисању или имунитету.

Ово је речено на састанку Одбора за хитне случајеве СЗО састављеног од 19 незвисних стручњака у години када је број жртава пандемије достигао два милиона те 90 милиона заражених.

Стручњаци су дали низ препорука које је главни секретар СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус прихватио и послао чланицама Уједињених нација.

- У овом тренутку немојте уводити обавезу доказа о вакцинисању или имунитету за међународна путовања јер и даље има кључних непознаница о ефикасности вакцине у смањењу трансмисије, а ни вакцине нису у потпуности доступне свима. Доказ о вакцинисању не смије изузети међународне путнике од других рестриктивних мјера за смањење ризика заразе током путовања - рекли су из Одбора СЗО.

Нагласили су да тренутно постоји велика разлика међу земљама у погледу вакцинисања, тестирања, карантина и забране путовање што доводи до тога да је свијет помало збуњен и парализован.

Сматрају да је битно израдити научно утемељене и јасне смјернице о томе како на најбољи начин олакшати путовања и омогућити циркулацију људи на сигуран начин ваздухом, морем или копном.

- Научни докази нису потпуни, нема довољно вакцина и због тога не бисмо смјели сада стварати непотребна ограничења за путовања. Дакле, покушајмо заштитити путнички простор и осигурати да економије нису у потпуности изоловане - главни стручњак СЗО Мајк Рајан.

Позвали су државе да прате сојеве вируса попут оних које су идентификовале Велика Британија и Јужна Африка како би се сходно томе могла процијенити ефикасност вакцина, лијекова и дијагностичких тестова, пише Ројтерс.

  Вакцине за сиромашне

Очекује се да ће прве скромне серије вакцина против вируса корона стићи у оквиру шеме КОВАКС за сиромашније земље у првом кварталу ове године, изјавила је висока званичница Свјетске здравствене организације (СЗО) Сумија Сваминатан.

- У другом и трећем кварталу ове године ћемо заиста почети да добијамо залихе- рекла је јуче Сваминатан на виртуелном брифингу у Женеви.

КОВАКС је, уз подршку СЗО, ГАВИ савеза вакцина и Коалиције за иновације у приправности од епидемије, до сада прикупио шест милијарди долара и наручило две милијарде доза ковид-19 вакцина са могућношћу за још милијарду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана