СЗО: Договори богатих земаља угрожавају Ковакс

Тањуг
СЗО: Договори богатих земаља угрожавају Ковакс

ЖЕНЕВА - Земље које покушавају да набаве сопствене дозе вакцине склапају уговоре са компанијама за љекове који угрожавају снабдијевање глобалног програма Ковакс за сиромашне и земље са средњим приходима, саопштила је данас Свјетска здравствена организација.

"Земље још увијек постижу договоре који ће угрозити снабдијевање Ковакса, без сумње", рекао је на брифингу високи саветник СЗО-а Брус Ејлворд, јавља Ројтерс.

Свјетска здравствена организација, један од лидера програма Ковакс за обезбјеђивање вакцина сиромашним земљама већ дуго позива богате земље да осигурају правичну подјелу вакцина.

"Постигли смо велики напредак. Али тај напредак је крхак. Морамо убрзати испоруку и дистрибуцију Ковид-19 вакцина, а то не можемо учинити ако неке земље наставе да се обраћају произвођачима који производе вакцине на које Ковакс рачуна", рекао је генерални директор СЗО Тедрос Аданам Герејезус.

Он је такође позвао земље да се одрекну правила о интелектуалној својини, како би омогућиле другим земљама да брже праве вакцине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана