Свјетска здравствена организација: Стање у Европи веома забрињавајуће, нема простора за грешке

Срна
Свјетска здравствена организација: Стање у Европи веома забрињавајуће, нема простора за грешке

ЖЕНЕВА- Регионални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) у Европи Ханс Клуге изјавио је данас да је стање пандемије вируса корона на овом континенту "веома забрињавајуће" и позвао владе да "размисле веома пажљиво" прије него што ублаже мјере против вируса.

- Драматичан раст броја случајева са друге стране Атлантика замагљује оно што је веома забрињавајућа слика у Европи. Пред нама је и даље веома дуг пут у овом маратону - рекао је доктор Клуге на конференцији за новинаре.

Клуге је рекао да неке земље биљеже "убрзан раст броја случајева" и позвао да се будност задржи на високом нивоу. Он је указао на значај мјере затварања школа и фирми, коју су предузеле многе државе.

- Било би опасно помислити да смо близу краја. Вирус не оставља простор за грешку или опуштеност - нагласио је званичник СЗО.

Клуге је рекао да се "многи од нас надају да ће прославити Ускрс по лијепом времену", али да "сада није тренутак да се спусти гард“.

На питање о изјави предсједника САД Доналда Трампа да је СЗО превише усмјерена на Кину, високи званичник СЗО је рекао да је важно сарађивати са Кинезима да би се разумио почетак епидемије и да то није специфично повезано са Кином као земљом.

Доктор Брус Ајлворд, виши савјетник генералног директора СЗО, изјавио је послије повратка из Шпаније да је прерано да се говори о оптимизму, али да се епидемија "дефинитивно успорава". Шпанија је једна од најтеже погођених земаља у свијету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана