Свјетска банка и Ковакс убрзавају дистрибуцију вакцина

Тањуг
Foto: wita.org

ВАШИНГТОН - Свјетска банка и Глобални програм за дистрибуцију вакцина Ковакс представили су данас механизам финансирања за убрзање испорука вакцина земљама у развоју, гдје стопе вакцинације против ковида-19 знатно заостају за онима у богатијим земљама.

Најновији механизам омогућава Коваксу да куповину врши унапрijед, по конкурентним цијенама, од произвођача вакцина, користећи средства Свјетске банке и других мултилатералних развојних банака, преноси агенција Ројтерс.

"Приступ вакцинама остаје највећи изазов са којим се земље у развоју суочавају у заштити својих људи од здравствених, социјалних и економских посљедица пандемије ковида-19", рекао је предсједник Светске банке Дејвид Малпас.

"Овај механизам ће омогућити нове залихе и омогућиће земљама да убрзају куповину вакцина. Такође ће обезбиједити транспарентност у погледу доступности вакцина, цијена и распореда испоруке", рекао је он.

Споразум Свјетске банке са Коваксом, који подржавају Свјетска здравствена организација и Глобална алијанса за вакцине и имунизацију (ГАВИ), помоћи ће земљама са малим и средњим приходима да приступе додатним дозама вакцина, поред потпуно субвенционисаних доза које већ примају.

Нови механизам долази усред растуће забринутости због спорости вакцинације у земљама са ниским приходима.

Само 1,1 одсто људи у овим земљама добило је најмање једну дозу, у поредењу са 26,9 одсто укупне свјетске популације, према подацима онлајн публикације "Аур Врлд ин Дата".

Глобални здравствени стручњаци упозоравају да ће се пандемија и даље ширити и да ће се појављивати нове варијанте све док се већи број људи широм свијета не вакцинише.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана