Свјетска банка: Делта сој успорава привредни опоравак

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ВАШИНГТОН - Опоравак источноазијског и пацифичког региона успорен је ширењем делта варијанте вируса корона, што вјероватно успорава економски раст и повећава неједнакост у региону, саопштила је Свјетска банка.

Економске активности почеле су да се успоравају у другом кварталу 2021. године, а прогнозе раста су ублажене за већину земаља овог региона, наводи се у јесењем извјештају ове институције за Источну Азију и Пацифик.

Пројектовани економски раст Кине је 8,5 одсто, а остатка региона 2,5 одсто, што је за скоро два процента мање од прогнозе у априлу 2021. године, наводи Свјетска банка. "У 2020. години овај регион је обуздао ковид 19 док су други региони свијета посустајали, а ширење ковида 19 у 2021. години умањује шансе за раст у 2021", изјавила је потпредсједник Свјетске банке за Источну Азију и Пацифик Мануела Феро.

Економије неколико пацифичких острвских земаља и Мјанмара најтеже су погођене. Очекује се да ће Мјанмар забиљежити привредни пад за 18 одсто, а пацифичке острвске земље за 2,9 одсто, наводи се у прогнози Свјетске банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана