Свијет одаје почаст жртвама Холокауста

Срна
Свијет одаје почаст жртвама Холокауста

БЕРЛИН - Људи који су преживјели Холокауст и политичари упозорили су данас на поновни раст антисемитизма и негирања Холокауста у дану када се свијет сјећа жртава нацистичких злочина и обиљежава 77 година од ослобађања концентрационог логора Аушвиц.

"Живим у Њујорку 75 година, али још се добро сјећам тог грозног времена ужаса и мржње. Нажалост, овај канцер се поново пробудио и мржња према Јеврејима је опште мјесто у многим земљама свијета, укључујући Њемачку", рекла је у њемачком парламенту Инге Ауербахер (87), која је преживјела Холокауст.

Комеморације се одржавају у вријеме раста антисемитизма посебно израженог у периоду блокада и пандемије која је појачала испољавање мржње на интернету, пренио је АП.

"Ова болест мора бити излијечена што је прије могуће", нагласила је Ауербахерова.

Предсједник њемачког парламента Бербел Бас изјавила је да је пандемија вируса корона дјеловала "попут убрзавача" већ бујајућег антисемитизма.

"Антисемитизам је овдје - није само на екстремном крилу, не само међу вјечито непоправљивим и малобројним антисемитским троловима на интернету. То је проблем нашег друштва - читавог друштва", истакла је Басова.

Многе комеморације поводом Дана сјећања на Холокауст биће одржане онлајн и ове године због пандемије.

Мања церемонија одвија се на локацији некадашњег логора смрти Аушвиц, гдје су нацистичке снаге убиле 1,1 милион људи у окупираној Пољској.

Овај меморијални центар био је затворен раније током пандемије, али је поново отворен у јуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана