Шведска све ближа формирању нове владе

Танјуг
Foto: Илустрација

СТОКХОЛМ- Шведски парламентарци реизабрали су члана Странке умјерених, Андреаса Норлена, за предсједника парламента, што је само један од неопходних корака прије него што нова влада преузме дужност.

Мандат за формирање нове владе предат је лидеру Умјерених Улфу Кристерсону, а њено формирање ће означити нову еру на шведској политичкој позорници након скоро декаде владавине Шведске социјалдемократска партије.

Очекује се да ће Умјерени формирати мањинску владу подржану од Шведских демократа, десничарске партије која се противи приливу имиграната.

"Кристерсон ће известити о напретку ка формирању владе 28. септембра", рекао је Норлен на конференцији за новинаре која је одржана у понедељак.

Одбио је да каже када ће парламент гласати о новој влади.

Иако су Шведске демократе освојиле више мјеста у парламенту од Умјерених, Кристерсон има ширу подршку међу осталим странкама и стога се сматра фаворитом да постане нови премијер Шведске.

Андреас Норлен је на сличан начин обезбиједио широку подршку у парламенту за реизбор на позицији предсједника коју обавља од 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана