Шведска поново оптужује Русију

Агенције
Шведска поново оптужује Русију

Стокхолм - Шведске власти оптужују руске бродове за ометање радова на полагању подводних каблова између Шведске и Литваније.

Русија је узвратила на оптужбе тврдњом да су ти потези предузети како би заштитили своју зону војних вежби.

Оптужба је изнијета неколико мјесеци послије безуспјешне потраге Швеђана за руском подморницом у шведским водама за коју се испоставило да је теретни брод.

Шведска инсистира на тврдњи да су руски ратни бродови ометали полагање каблова четири пута у протеклих неколико мјесеци, јавља шведски портал “Локално” .

“Шведска је о томе разговарала са руским властима”, рекао је медијима Пезман Фиврин, портпарол министра спољних послова Маргот Валстром.

Стокхолм ће о оптужбама поново расправљати у понедељак, навео је он.

Литванско министарство спољних послова такође је саопштило да је руска ратна морнарица у више наврата покушала да угрози полагање подморског кабла који треба да повеже Литванију и Шведску, пише Б92.

“Руска морнарица је прекршила Конвецију УН о праву мора и омела нашу привредну активност”, наводи се у саопштењу и додаје да су Русији до сада упућене три протестне ноте.

По наводима литванске електропривредне фирме Литгрид, руски бродови су илегално ушли у лтиванске воде Балтичког мора и приморали шведски брод - полагач каблова, да промијени путању.

Подводни кабл, дугачак 400 километара, треба да повеже литванску ектро-мрежу са скандинавском.

Полагање тог кабла кошта 550 милиона евра и треба да буде завршено крајем ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана