Сваки четврти Нијемац страхује од губитка посла због украјинске кризе

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Готово четвртина њемачких радника страхује да ће изгубити посао због економских утицаја сукоба у Украјини и санкција уведних против Русије, објавио је лист Берлинер Цајтунг, позивајући се на извјештај института Тренденс за истраживање тржишта.

Према резултатима истраживању, 23,3 посто од 1.830 анкетираних запослених Нијемаца изјавило је да се плаше да не остану без посла „због рата у Украјини“, док је скоро половина, прецизније 44,8 одсто, испитаника рекла да је приморана да ради од куће због високих цијене бензина које су резултат рата у узајамних санкција између Русије и Запада.

Поред тога, 49,2 процента учесника анкете рекло је да је под психичким стресом због фотографија које са ратног подручја објавјују медији, а сваки други анкетирани сматра да би његов послодавац требало да подржи украјинске ратне избјеглице, преноси Раша тудеј.

Истраживање је показало да се утицај рата осјећа и на универзитетима. Од 1.777 испитаних студената, 35 процената је навело да стрепи за своју професионалну будућност.

Њемачка се бори с растом трошкова живота, а годишња инфлација је у мају достигла 50-годишњи максимум од 7,9 одсто усљед скока глобалних цијена енергије изазваног увођењем санкција Русији због напада на Украјину.

Повјерење њемачких потрошача у погледу кретања домаће економије у јулу пало је на минус 27,4 поена, на најнижи ниво у историји, док су очекивања за повећање плата опала на двадесетогодишњи минимум, на минус 33,5 поена са минус 23,7 поена у јуну, према истраживачкој компанији ГфК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана