Пожари у јужној Европи, киша и поплаве у сјеверној

Тањуг
Пожари у јужној Европи, киша и поплаве у сјеверној

АТИНА - Пожари који су изазвани тропским временом и снажним вјетром, шире се јужном Европом, док се неке земље сјеверне Европе боре са јаком кишом и поплавама.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да су се ватрогасци у протекла 24 сата изборили са око 50 пожара, док метеоролози упозоравају да се топлотни талас наставља, преноси Ројтерс.

„Желим да нагласим да је август тежак мјесец. Због тога је важно да све државне службе буду у апсолутној приправности све док се период гашења пожара формално не заврши," рекао је Мицотакис.

Званичници ватрогасне службе рекли су да је немар на фармама и градилиштима узрок неколико пожара, од којих су многи били у јужном региону Пелопонеза.

На италијанском острву Сардинији ватрогасни авиони из Француске и Грчке појачали су акцију локалних авиона који се боре са пожарима широм острва, гдје је до сада изгорјело више од 4.000 хектара шуме и евакуисано више од 350 људи.

На Сицилији пожар је избио недалеко од града Ериће на западу острва.

У шпанском региону Каталонија у пожарима је уништено више од 1.500 хектара земљишта недалеко од мјеста Санта Колома де Курал, а евакуисано је више десетина људи мада је данас под контролом 90 одсто ватрене стихије.

У мјесту Лијетор у региону Кастиља-Ла Манча током викенда у пожару је опустошено више од 2.500 хектара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана