Сукоб у Украјини: Остварен договор о прекиду ватре и извлачењу рањених из "Азовстаља"

Г.С./Агенције
Сукоб у Украјини: Остварен договор о прекиду ватре и извлачењу рањених из "Азовстаља"

Осамдест други дан рата у Украјини.

21.50 -  Путин и Лукашенко разговарали о производњи ракета

 Предсjедници Русије и Бjелорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, на састанку у Москви разговарали су о заједничким напорима у изградњи ракета, речено је данас на маргинама самита Организације уговора о заједничкој безбкедности (ОДКБ).

Двојица лидера причала су и о заједничком раду Бјелоруса и Руса у циљу надомјешћивања робе из увоза, затиим о руковању бјелоруским теретом у руским лукама, као и о изградњи бјелоруског пристаништа у близини Санкт Петербурга, преноси ТАСС.

Наводи се да је блио ријечи и о неким питања у вези са одбрамбеном индустријом као што је заједнички рад у области производње ракета.


21.15 - Ројтерс: Десетак аутобуса са војницима напустило Азовстаљ

Десетак аутобуса са украјинским војницима напустило је вечерас челичану Азовстаљ у Маријупољу која је под опсадом руских снага, преноси Ројтерс позивајући се на изјаве очевица.

Није могуће утврдити колико војника је било у аутобусима, као ни да ли међу њима има и рањених, наводи Ројтерс.

Претпоставља се да у челичани има око 600 војника.


19:51 - Ердоган: Нећемо дозволити улазак Финске и Шведске у НАТО

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је на конференцији за новинаре да његова земља неће дозволити придруживање Финске и Шведске НАТО савезу.

Поручио је да делегације те две земље, које су најавиле посјету Турској, “не морају да се муче” и да долазе како би убиједиле Анкару да одобри њихов пријем у НАТО.

19:20 - Амерички званичник: Украјинци одбацили руске трупе код Харкова

Украјинске снаге су одбациле руске трупе код Харкова на три до четири километра од границе са Русијом, рекао је у понедјељак високи званичник америчког министарства одбране.

18:44 - Путин и Лукашенко одржали кратак разговор

Председници Русије и Бјелорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, одржали су кратак разговор послије јубиларног самита ОДКБ-а у Москви и договорили се да се ускоро поново сусретну у пуном обиму, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

18:22 - Снаге ДНР ликвидирале 22 украјинских националиста

Народна милиција Доњецке Народне Републике саопштила је да су снаге ДНР од јутрос ликвидирале 22 украјинских националиста.

"Од почетка дана наше снаге ликвидирале су 22 украјинских национиста, уништиле три ватрена положаја минобацача калибра 120 милиметара, два оклопна возила и два теретна возила", наводи се у саопштењу Народне милиције и додаје да снаге ДНР заузеле и једно борбено возило пјешадије и оклопно возило.

Према саопштењу ресора, током протеклог дана погинула су тројица војника ДНР, а 19 је рањено.

18: 27 - Украјина: Најмање 10 цивила убијено у гранатирању Северодоњецка

Најмање 10 цивила убијено је данас у руском гранатирању града Северодоњецка на истоку Украјине, изјавио је гувернер Луганске области Сергеј Гајдај.

Раније данас је Гајдај саопштио да је снажно гранатирање изазвало пожаре у стамбеним насељима, преноси агенција Ројтерс.

18:01 - Шефови дипломатије Финске и Шведске посјетиће Турску

Шефови дипломатије Финске и Шведске посјетиће Турску ради разговора о детаљима пријема тих земаља у НАТО. 

Министри ће се састати с турским колегом Мевлутом Чавушоглуом у Анкари, преноси агенција Анадолија.

17:14 - Употреба снага ОДКБ-а у специјалној војној операцији није разматрана

Питање употребе снага ОДКБ-а током специјалне операције у Украјини није разматрано на данашњем састанку лидера те организације, изјавио је генерални секретар ОДКБ-а Станислав Зас.

"Данас током састанка предсЈедник Руске Федерације Владимир Путин је веома детаљно информисао колеге о току специјалне војне операције коју води Руска Федерација у Украјини. Питање о било каквом учешћу ОДКБ-а у тој операцији није постављано и није разматрано“, рекао је Зас.

16:15 - Лидери ОДКБ: Спремни смо за успостављање сарадње са НАТО-ом

Лидери ОДКБ након самита у Москви усвојили су заједничку изјаву поводом 30. годишњице Уговора о колективној безбједности и 20. годишњице постојања организације.

Чланице организације су између осталог навели да се настављају супротстављати било каквим покушајима величања нацизма и ширења неонацизма, као и расизма и ксенофобије;

16:00 - Шведска ће поднијети захтјев за чланство у НАТО-у

Шведска ће поднијети захтјев за чланство у НАТО-у, саопштила је шведска премијерка Магдалена Андерсон.

Истакла је да је увјерена да за то постоји подршка међу шведским народом, али каже и да ће Шведска бити у рањивој позицији док се њена пријава за чланство разматра.

Навела је да датум формалне пријаве још није познат јер ће Шведска послати своју пријаву заједно са Финском.

15:30 - Договор Русије и Украјине о евакуацији рањеника из Азовстаљ

Руска војска је одредила прекид ватре у области челичане Азовстаљ и отворила је хуманитарни коридор, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Постигнут је договор са представницима украјинске стране о евакуацији рањених војника у здравствене установе, преноси агенција РИА Новости.

"Дана 16. маја, као резултат преговора са представницима украјинског војног особља блокираног на територији металуршког комбината Азовстаљ у Маријупољу постигнут је договор о евакуацији рањених", наводи се у саопштењу руског Министарства.

Рањени су пребачене у болницу у Новоазовску на територији самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

15:22 - ДНР: Из Маријупоља евакуисано готово 220 људи

Готово 220 људи, укључујући 40 дјеце, евакуисано је из Маријупоља у Безимено, у Доњецкој Народној Републици, саопштио је Штаб за територијалну одбрану ДНР.

15:15 - Орбан: Санкције против Русије ефикасне на папиру

Санкције против Русије су ефикасне на папиру, а у стварности онај ко уводи континенталну блокаду пропада, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

14:46 - ДНР: Руски војници воде преговоре у "Азовстаљу“

Руски војници воде преговоре са украјинском страном на територији "Азовстаља“, изјавио је командир бригаде "Исток“ Доњецке Народне Републике (ДНР) Александар Ходаковски.

"У току је активна фаза преговора. Како се испоставило, група је као представница значајније групе која остаје у Азовстаљу. Неколико наших војника, официра се налазе заједно са групом која је изашла из тунела са бијелим заставама, затим су поново ушли са истом групом у тунел како би преговарали. Резултати преговарања још нису познати“, рекао је Ходаковски каналу „Росија 1“.

Он је појаснио да је група од девет украјинских војника изашла из једног тунела који води ка територији „Азовстаља“.

 

14:26 - Ракете оштетиле туристичку инфраструктуру у Одеси

Украјина је пријавила још један ракетни напад на црноморски приобални регион Одесе у којем је изазвана штета на туристичким објектима и пожари.

Регионална војна администрација Одесе саопштила је да су "у ракетним ваздушним ударима на регион Одесе оштећени објекти туристичке инфраструктуре, уништене зграде и да је букнуо пожар".

Украјински извори наводе да је Русија наставила да изводи ваздушне ракетне ударе на већ тешко оштећени мост преко ушћа Дњестра јужно од Одесе, у којима су две особе повријеђене.

14: 25 - Путин: У Украјини се правиле компоненте за биолошко оружје

У Украјини, под контролом САД, правили су компоненте биолошког оружја, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на сједници ОДКБ у Москви.

Путин је рекао да су се стварали механизме за дестабилизацију епидемиолошке ситуације у Заједници независних држава.

 

13:30 Зеленски смијенио команданта Територијалне одбране

Украјински предсједник Володимир Зеленски смијенио је без навођења разлога команданта снага Територијалне одбране три мјесеца од почетка сукоба у Украјини.

Министарство одбране саопштило је данас да је Зеленски именовао генерал-мајора Игора Танчуру који ће замјенити Јурија Галушкина, преноси агенција Ројтерс.

Министарство је у саопштењу окарактерисало Танчуру као искусног официра који је раније био начелник Генералштаба копнених снага Украјине.

Такође, како се наводи, снаге Територијалне одбране брзо су се повећавале откако су успостављене непосредно прије почетка сукоба у Украјини тако да сада играју важну улогу.

"Експлозивни раст структуре, посебно у условима интензивне борбе, је огромно искуство, са грешкама и достигнућима. Има успјеха и, нажалост, губитака", наводи се у саопштењу Министарства.

 

11:30 Украјина: Ракете оштетиле туристичку инфраструктуру у Одеси

Украјина је данас пријавила још један ракетни напад на црноморски приобални регион Одесе у којем је изазвана штета на туристичким објектима и пожари.
Регионална војна администрација Одесе саопштила је данас да су "у ракетним ваздушним ударима на регион Одесе оштећени објекти туристичке инфраструктуре, уништене зграде и да је букнуо пожар".
Украјински извори рекли су за Си-Ен-Ен (ЦНН) да је Русија наставила да изводи ваздушне ракетне ударе на већ тешко оштећени мост преко ушћа Дњестра јужно од Одесе, у којима су две особе повређене.
Три хиперсоничне ракете Кинжал које су испаљене из руског ратног авиона погодиле су "циљеве туристичке инфраструктуре", потврдио је један украјински званичник.

11:00 ЕУ: Потребно још времена за договор о санкцијама Москви

 ЕУ ће бити потребно још неколико дана да постигне договор у вези са шестим пакетом санкција Русији, изјавила је њемачки министар спољних послова Аналена Бербок.
Она је по доласку на састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу рекла да Нијемци знају да ембарго на нафту није лаган корак, те да је потребно да се ријеше одређени проблемо, а да се то неће десити данас.
"Али убијеђена сам да ћемо постићи договор у наредним данима", истакла је Бербокова.
Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн потврдио је да ће ЕУ увести шести пакет санкција Русији, али је такође нагласио да је потребно више времена за постизање договора.
"Заиста нема изговора да се не заврши пакет", рекао је Аселборн новинарима у Бриселу.

 

10:00 Становништво под стопроцентном заштитом руске војске

Руска војска, укључујући јединице противваздушне одбране, пружају стопроцентну заштиту од гранатирања које врши Украјина, изјавио је замјеник шефа Војне и цивилне управе Херсонске области Кирил Стремоусов.
Он је за ТАСС рекао да су многи до сада схватили да је руска војска та која својим системима за противваздушну одбрану штити становнике Херсонске области и града Херсона.

"Бројни људи почињу да схватају да су сви они протести, све оне фотографије /приказане у украјинским медијима/ илузија и смицалица са циљем појачавања страха", истакао је Стремоусов.

Стремоусов је нагласио да је регија и даље у домету украјинске артиљерије, али да руски системи противваздушне одбране пресрећу гранате.

Он је додао да руска војска и тимови Министарства за ванредне ситуације помажу у суочавању са хуманитарним проблемима и доприносе враћању мирном животу.

 

9:45 Рјабков: Далекосежне посљедице тежњи Шведске и Финске

Покушај Финске и Шведске да се придруже НАТО-у биће грешка са далекосежним посљедицама, изјавио је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Он је новинарима рекао да ће "општи ниво војних тензија порасти" уколико Шведска и Финска уђу у НАТО, те да ће бити мање предвидивости у том пољу.

"Штета је што се жртвује здрав разум зарад неких фантомских идеја у вези с тим шта треба учинити у тренутној ситуацији", истакао је Рјабков.

Према његовим ријечима, у питању је грешка са далекосежним посљедицама, али "ту се не може ништа учинити јер је такав ниво оних који доносе одлуке у тим земљама".

Рјабков је нагласио да се безбједност Шведске и Финске неће побољшати као резултат њиховог очекиваног придруживања Алијанси, јавио је "Спутњик".  

 

09:16  Транзит гаса кроз Украјину опао за више од четвртине

Транзит гаса кроз Украјину опао је за више од четвртине на 46,8 милиона кубних метара, саопштио је оператер ГТС Украјине.

Украјина је од 11. маја престала да добија гас за транзит преко ГИС-а Сохрановка, јер је тај регион под контролом руских снага.

Као резултат, остао је само један улаз за транзит гаса у Европу - ГИС "Суџа". Гаспром је навео да је пренос свих количина у "Суџу" технолошки немогућ, компанија испуњава све обавезе према европским потрошачима, а услуге транзита су у потпуности плаћене.

8:30 Кијев: Руске снаге гађале цивилну и војну инфраструктуру

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да руске снаге не прекидају офанзивне операције у источној оперативној зони.

Руска авијација гађала је цивилну и војну инфраструктуру на истоку и индустријске објекте у дубини територије Украјине.

Додаје се да су главни напори руских снага концентрисани на Доњецком правцу.

Украјински генералштаб наводи да руске снаге у Маријупољу настављају артиљеријске и ваздушне ударе, а да су главни напори концентрисани на блокирање украјинских јединица у зони фабрике "Азовстаљ".

***

Украјинске снаге покренуле су офанзиву код Изјума на истоку земље. Након повлачења руских трупа из Харкова у првацу границе, становници се враћају у град. У Кијеву тврде да је Русија изгубила трећину копнених снага, очекујући крај рата током ове године.ц

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана