Сукоб у Украјини: Погођен мост на Дњепру

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Погођен мост на Дњепру

МОСКВА, КИЈЕВ- У току је 168. дан рата у Украјини. Русија и Украјина и даље се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране у Запорожју. Русија очекује да генерални секретар УН Антонио Гутереш предузме кораке како би се омогућила посета представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју, рекао је данас представник руског министарства за неширење и контролу оружја Игор Вишњевски.Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука у 12 бродова од почетка августа, рекао је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

21:00 Погођен мост на Дњепру

Украјинска војска је погодила један од два моста на ријеци Дњепар у области под контролом руских снага на југу Украјине и саопштила да је тиме повећана штета од ранијег удара, саопштила је данас јужна војна команда.
Циљ напада на мост Каховски је стварање проблема логистици руских снага, наводи се у објави на “Фејсбуку”.

Мост “није за употребу”, додаје се у саопштењу.

Ројтерс није у могућности да потврди извјештај у овом тренутку.

Украјина је у посљедњих мјесец дана појачала нападе на руске линије снабдијевања у региону Херсон док покушава да изврши контраофанзиву и поново стекне контролу над овим јужним регионом.

Руске снаге су заузеле ову област у првој фази рата који је почео крајем фебруара.

17:00 Кијев поново позвао ЕУ и земље Г7 да не издају визе Русима

Украјина је данас поново позвала Европску унију и земље Г7 да престану да издају визе грађанима Русије јер, како је навела, они подржавају инвазију на Украјину.

"Велика већина Руса подржава рат против Украјине. Мора им се одузети право да прелазе међународне границе док не науче да их поштују", написао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на Твитеру, пренио је Ројтерс.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски раније је позвао на увођење једногодишње забране путовања и несумњиво протеривање Руса који живе на Западу како би, како је навео, могли да живе у свом свету док не промјене своју филозофију.
 

15.30 - Уљанов: Сутра хитна сједница СБ УН о Запорожју

Представник Русије при међународним организацијама у Бечу, Михаил Уљанов, изјавио је данас да је Русија затражила хитну сједницу Савјета безбједности Уједињених нација на којој би се разговарало о ситуацији у нуклеарној електрани Запорожје.

Сједница ће бити одржана сутра у Њујорку, рекао је он, пренио је BBC.

Уљанов је оптужио Украјину да ствара вjештачке препреке и потешкоће потенцијалној мисији Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани Запорожје.

14.49 - ИАЕА:Гранатирање Запорожја прекршило све нуклеарне безбједносне стандарде

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, изјавио је данас да је гранатирање нуклеарне електране Запорожје прекршило готово свих седам стандарда нуклеарне безбједности и сигурности.

Како је рекао Гроси, стручњаци ИАЕА вјерују да гранатирање није изазвало непосредну пријетњу нуклеарној безбједности, на основу информација које је пружила Украјина, пренио је ББЦ.

-Све војне активности које угрожавају нуклеарну безбједност морају да буду заустављене - поручио је Гроси.

Највећа нуклеарна електрана у Европи под контролом је руских власти од почетка марта, иако украјински техничари и даље управљају њоме.
 

14.16 – Старух: У руском нападу код Запорожја погинула 52-годишња жена

Четири руска пројектила погодила су рано јутрос село Кушухум, код украјинског града Запорожје, и том приликом је погинула 52-годишња жена која је пронађена у рушевинама, изјавио је регионални гувернер Олександр Старух.

-Четири стамбена објекта су потпуно уништена. Неколико десетина кућа је остало без прозора и кровова - написао је Старух на Телеграму, пренио је Ројтерс.

Спасиоци и даље претражују рушевине, навео је он.

Старух је додао да је снабдијевање села Кушухум струјом и гасом у прекиду.
 

13.54- Украјина:Девет руских ратних авиона уништено на Криму

Украјинске ваздухопловне снаге тврде данас да је девет руских ратних авиона уништено у уторак у великим експлозијама у ваздушној бази на Криму, преноси АП.

Руско министарство одбране саопштило је раније данас да је муниција експлодирала на аеродрому на Криму, али да није било никаквог напада, и да ниједан авион није оштећен.

Савјетник украјинског председника Михаил Подољак изјавио је да Кијев није одговоран за јучерашње експлозије у руској ваздушној бази на Криму.
 

13.21-Конашенков:Уништили смо борбено возило Гепард у Николајеву

Руске снаге су у нападу на Николајевску област, уништиле противваздухопловно борбено возило Гепард, које је Њемачка испоручила Украјини, саопштио је данас портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Како је навео, руски борбени авиони оборили су и три украјинска борбена авиона изнад Николајевске области.

-Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су три авиона Ваздухопловства Украјине у ваздушним борбама изнад територије Николајевске области, Су-25 код насеља Новохристофоровка, МиГ-29 изнад Троицко-Сафонова и Су- 27 на подручју општине Новосеље - поручио је Конашенков.
 

12.41- У Албанију стигао брод из Украјине са 6.000 тона жита

Брод са 6.000 тона житарица из Украјине упловио је данас у луку Драч, на јадранској обали Албаније, пренио је „Албенијен дејли њуз“.
„Брод ''Јаохар Раним'' са око 6.000 тона украјинског жита стигао је у сриједу око 08.37 часова у луку Драч“, наводи се у извјештају.

Како је прецизирано, утовар брода је завршен 28. јула.

То је први брод који је прошао ову руту од почетка рата између Русије и Украјине 24. фебруара.

Уз посредовање Турске и Уједињених нација, Украјина и Русија су 22. јула у Истанбулу потписале споразум о обнови украјинских испорука житарица из црноморских лука.
 

12.25 - Зеленски:Рат мора да се заврши ослобођењем Крима

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да је рат у тој земљи „почео са Кримом и да мора да се заврши његовим ослобођењем“.

-Овај руски рат почео је са Кримом и мора да се заврши са Кримом, његовим ослобођењем - поручио је Зеленски, након што је низ експлозија потресло руску ваздушну базу на Криму, при чему је погинула једна особа, пренио је BBC.

Како је рекао украјински лидер, неће заборавити да је „руски рат против Украјине почео окупацијом Крима“.
 

11.11 - Забрана увоза руског угља у ЕУ ступа на снагу у поноћ

Државе чланице Европске уније (ЕУ) неће више моћи да увозе угаљ из Русије пошто се у сриједу у поноћ завршава прелазни период за почетак примјене тог ембарга у 27-чланом блоку.

Ембарго на увоз руског угља је био дио петог пакета санкција који је ЕУ донијела у априлу ове године, а постаће правоснажан од четвртка надаље, преносе западне агенције.

Земље ЕУ су се договориле о прелазном периоду од 120 дана како би се индустрији дало времена да се прилагоди забрани тог увоза.
 

10.17- Русија: У експлозији на аеродрому на Криму 13 повређених

Број људи који су повријеђени у експлозијама на аеродрому у насељу Новофјодоровка на Криму, порастао је на 13, саопштило је регионално министарство здравља.

-Од 8.30 часова 10. августа 2022. године, једна особа је погинула, а 13 је повријеђено у инциденту у насељу Новофјодоровка, Сашки округ - наводи се у данашњем саопштењу министарства на Телеграму, преноси ТАСС.

Како је прецизирано, десеторо повријеђених, међу којима двоје дјеце, добило је амбулантну његу, још двоје је збринуто у болници, а један пацијент је задржан на болничком лијечењу.

У току су напори на утврђивању узрока експлозије, а руско Министарство одбране саопштило је да није било „ватреног удара“ на аеродром, наводи ТАСС.

9.06 - Гувернер Дњепропетровска ревидирао биланс жртава напада

У руском гранатирању региона Дњепропетровск у централној Украјини погинуло је 13 особа, саопштио је данас гувернер те области Валентин Резниченко, ревидирајући првобитни биланс страдалих у којем је наведено да је 21 особа изгубила живот.

У граду Марганец у тој области оштећено је 20 зграда, додао је Резниченко, пренијела је агенција Ројтерс.

Он је ове податке објавио на друштвеној мрежи Телеграм.

 

8.04- Велика Британија:Нова руска јединица копнених снага за Украјину

Русија је формирала велику нову формацију копнених снага за подршку својим операцијама у Украјини, саопштило је Министарство одбране Велике Британије.

Ова јединица, названа 3. армијски корпус, базирана је у граду Мулино, источно од главног града Русије Москве, објавило је министарство у свом дневном обавјештајном билтену на „Твитеру“, преноси Ројтерс.

У извјештају обавјештајаца се такође додаје да се пред руским командантима и даље налазе „конкурентни оперативни приоритети“, јачање офанзиве у источном украјинском региону Донбаса, као и оснаживање одбране од контранапада украјинских снага на југу земље, наводи британска агенција.

7.29- Русија:СБ УН у четвртак о нуклеарној електрани Запорожје

Први замјеник сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански потврдио је захтјев Москве да се 11. августа одржи састанак Савјета безбједности УН, на којем би се разговарало о питању украјинске нуклеарне електране Запорожје.

-Потврђујем. Затражили смо састанак о украјинском гранатирању нуклеарне електране Запорожје. Ово питање захтијева детаљан разговор са нашим колегама из Савјета безбједности. Украјинске провокације не смију се сакрити од јавности  -  написао је руски званичник на свом Телеграм каналу, коментаришући информације које је раније објавио анонимни извор у Уједињеним нацијама, преноси ТАСС.

7.27 - Резниченко:У гранатирању Дњепропетровска погинула 21 особа

У руском гранатирању региона Дњепропетровск у централној Украјини погинула је 21 особа, саопштио је данас гувернер те области Валентин Резниченко.

-У округу Никопољ погинуло је 11 људи, а десет у граду Марганец - додао је Резниченко, пренела је агенција Ројтерс.

Он је ове податке објавио на друштвеној мрежи Телеграм.

7.12 - Продужен притвор руском опозиционару Владимиру Кара Мурзи

Московски суд продужио је притвор до 12. октобра Владимиру Кара Мурзи Млађем, истакнутом опозиционом активисти који је од априла у затвору под оптужбом за „ширење лажних информација о руској војној операцији у Украјини».

Русија је усвојила закон који криминализује ширење лажних информација о својој војсци убрзо након што су руске трупе ушле у Украјину 24. фебруара, преноси АП.

6.56- Украјина не преузима одговорност за експолозије на Криму

Кијев није одговоран за јучерасње експлозије у руској ваздушној бази на Криму , саопштио је Михаил Подољак, савјетник украјинског предсједника Владимира Зеленског, сугеришући да се „можда ради о диверзантским акцијама партизанских јединица“, преноси Ројтерс.

На питање новинара да ли Украјина преузима одговорност за експлозије на Криму, Подољак је одговорио: „Наравно да не. Шта ми имамо са тим?", наводи британска агенција.

Једна особа је погинула, а осам је поврijеђено у инциденту на аеродрому на Криму, саопштило је јуче локално министарство здравља.

6.41 - Од почетка августа из Украјине извезено 370.000 тона хране

Више од 370.000 тона хране извезено је из украјинских лука у 12 бродова од почетка августа, рекао је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

-Од 1. августа, 12 бродова је испловило из украјинских лука, а укупно 375.000 тона хране је извезено, од чега је 307.000 тона кукуруза, 6.000 тона сунцокретовог уља, 50.300 тона брашна и 11.000 тона соје - казао је Мизинцев, пренио је ТАСС.

6.10 - Вишњевски: Гутереш да омогући посету ИАЕА Запорожју

Русија очекује да генерални секретар УН Антонио Гутереш предузме кораке како би се омогућила посета представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју, рекао је данас представник руског министарства за неширење и контролу оружја Игор Вишњевски.

- 'Сада много зависи од Секретаријата УН и од генералног секратара Антониа Гутереша лично, зато што је он тај чија је реч подршке тој посети неопходна. Он не треба само то да подржи, већ мора да учини да се то и догоди - рекао је Вишњевски новинарима.

Он је додао да ће Москва Гутереша у томе подржати свим средствима, пренео је ТАСС.

Служба Уједињених нација за безбједност и сигурност (УНДС С) у посљедњем тренутку је отказала посјету мисије ИАЕА нуклеарној електрани Запорожје, саопштило је раније данас Министарство спољних послова Русије.

Како је подсјетило Министарство, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси планирао је да предводи ту мисију, чија је посета договорена 3. јуна.

Москва и Кијев настављају да се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране .

6.00 - Крим:Једна особа погинула, осам повријеђено у експлозији на аеродoму

Једна особа је погинула, а осам је повријеђено у инциденту на аеродрому на Криму, саопштило је вечерас локално министарство здравља.

-Број повријеђених у насељу Новофјодоровка у округу Саки попео се на осам, док је једна особа изгубила живот - саопштило је министарство на Телеграму, пренео је ТАС С.

Зна се да међу повријеђенима има двоје дјеце и она су пребачена у окружну болницу, а од свих повријеђених само једна особа је задржана на болничком лијечењу.

Још двије особе су затражиле помоцу Клиничком центру у Симферопољу.

Њихово стање није опасно по живот и они су пуштени кући након пружене помоћи.

Руско министарство одбране раније је саопстило да је муниција експлодирала на аеродрому Саки на Криму, али није било никаквог напада, а ниједан авион није оштећен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана