Сукоб у Украјини: Зеленски посјетио украјинске трупе у Запорожју ИСПРАВЉЕНО

ГС
Foto: ТАСС

МОСКВА/КИЈЕВ- Сто други дан руско-украјинског сукоба. Руска војска наставља да напредује у Донбасу. Стратешки важан индустријски град Северодоњецк, у области Луганска, сада је углавном под руском контролом, али украјинске снаге и даље пружају снажан отпор.

20:45 -  Зеленски посјетио украјинске трупе у Запорожју

Украјински предсједник Володимир Зеленски посјетио је данас украјинске трупе на првој линији фронта, у југоисточном региону Запорожје, саопштено је из његовог кабинета.

Прије недјељу дана, Зеленски је имао слично путовање, пошто је посјетио регион Харков, подсјећа Ројтерс.

"Желим да вам захвалим за ваш величанствен рад, за вашу службу држави. Ви штитите све нас, нашу државу", рекао је Зеленски војницима.


18:20 -  ДНР: Доњецк на удару украјинских ракетних јединица

Украјинска војска је извршила данас још један ракетни напад на Доњецк вишецевним ракетним системима Град, саопштено је из Здруженог центра за контролу и координацију прекида ватре самопроглашене Доњецке Народне Републике.

"У 18.10 лансирано је десет ракета из вишецјевних ракетних система БМ-21 Град“, саопштено је из Центра на Телеграм каналу, преноси агенција ТАСС.

Украјинске ракете су погодиле Петровски округ, једно од најчешће ракетираних подручја у Доњецкој Народној Републици, додаје ТАСС.

17:17- Украјинска војска гранатирала два насеља у ДНР

Украјинска војска гранатирала је насеља Гољмовски и Горловка у Доњецкој Народној Републици, испаливши 10 пројектила калибра 122 милиметра, саопштло је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

***

15:04 - Затвори у Херсону се интегришу са законима Русије

Управа казнено-поправне службе у Херсонској области биће у потпуности интегрисана по руским законима, цио ток докумената већ је преведен на руски, изјавио је за Спутњик начелник Службе за Херсонску област Евгеније Собољ.

“Сада се интегришемо према руском закону. Али за сада радимо по украјинском закону. Од 1. јуна смо у потпуности прешли на руски језик. Замијенили смо све заставе. Потпуно се интегришемо у Руску Федерацију”, објаснио је он.

Украјинске нису снаге заузеле канцеларију УН у Краматорску

Оружане снаге Украјине нису заузеле канцеларију Уједињених нација у граду Краматорску, како је саопштио  територијалне одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

Званичник Уједињених нација негирао је тврдње штаба територијалне одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике о томе да су украјинске снаге наводно заузеле канцеларију ове организације у граду Краматорск. 

НАПОМЕНА:

У анализи портала raskrinkavanje.ba чланак је оцијењен преношење лажних вијести. Комплетна вијест је измијењена и прилагођена чињеницама.

У вијести је пренешено саопштење ДНР да су украјинске снаге заузеле канцеларију УН у Краматорску што не одговара истини. У новом тексту демантовано је да је заузета канцеларија УН-а према изјави званичника Уједињених нација и анализи који ие урадила украјинска платформа за провјеру чињеница StopFake у анализи од 6. јуна 2022. године .

***

13:32 - Кадиров објавио снимак уништавања америчких хаубица
Чеченски лидер Рамзан Кадиров објавио је на свом Телеграму снимак на коме се види уништавање америчких хаубица у Лисичанску.

“Неколико прецизних удара и пет хаубица калибра 155 милиметара, заједно са муницијом сада су бескорисна гомила метала. Можете их, нацисти, предати Американцима као отпад”, написао је Кадиров.

12:40 – Конашенков: Оборени украјински Миг-29 и Ан-26

Министарство одбране Русије саопштило је да је руска авијација оборила украјински ловац МиГ-29, а јединице ПВО транспортни Ан-26 са наоружањем и опремом.

“У току ваздушне борбе у рејону Славјанска, у Доњецкој Народној Републици, оборен је авион 'Миг-29' украјинског ратног ваздухопловства. Руски ПВО системи оборили су у рејону Одесе војно-транспортни авион 'Ан-26' украјинских ваздухопловних снага који је превозио оружје и војну опрему”, рекао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков, преноси Интерфакс.

12:02 –Украјина: Ракетни напад на Кијев, најмање једна особа у болници

Најмање једна особа хоспитализована је од посљедица јутрошњег ракетног напада на Кијев, који су извеле руске снаге из авиона Ту-95 изнад Каспијског мора, саопштили су данас Команда Ваздухопловства Оружаних снага Украјине и градоначелник Виталиј Кличко.

Кличко је навео да за сада није пријављен ниједан смртни случај, преноси агенција Ројтерс.

Наводи се да је испаљено више пројектила и да су украјинске противваздушне ракетне снаге уништиле једну крстарећу ракету, преноси Интерфакс Украјина.

11:01 – Чеченски лидер Кадиров позива Зеленског на предају

Чеченски лидер Рамзан Кадиров позвао је данас предсједника Украјине Владимиру Зеленског да се преда.

На друштвеној мрежи Телеграм, Кадиров је навео да последњи пут упозорава украјинског лидера, и да ће, како се изразио, бити готов ако са подигнутим рукама не изађе и не каже да се предаје.

Кадиров је истовремено објавио да ће украјински војници ускоро доживјети изненађење и видјеће праву специјалну операцију.

10:42 – Мељник: Одбијање Њемачке да испоручи Украјини тенкове и борбена возила  „срамота која ће ући у историју"

Амбасадор Украјине у Берлину Андреј Мељник изјавио је да је одбијање Њемачке да испоручи Украјини тенкове и борбена возила пјешадије „срамота која ће ући у историју”.

“Влада Немачке цинично одбија да нам испоручи чак и старе тенкове 'леопард-1' и борбена возила пјешадије 'мардер'“, написао је Мељник на Твитеру.

10:03 – Путин упозорава Запад у случају да САД испоруче Украјини ракете

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је Запад да ће Русија гађати нове циљеве ако САД почну да снабдјевају Украјину ракетама дужег домета, преносе руски медији.

Ако такве ракете буду испоручене, “ми ћемо гађати оне циљеве које још до сада нисмо”, навео је Путин у интервјуу за државну тв Росија-1.

09:40 - Британско министарство: Снаге УКР узвратиле у Северодоњецку

Украјинске снаге одбиле су напад и узвратиле у граду Северодоњецку на истоку Украјине, саопштило је данас британско министарство одбране у најновијем извештају.

Овај потез ће вјероватно "отупити" оперативни замах који су руске снаге претходно добиле концентришући снаге и оружје, навело је британско министарство, преноси Ројтерс.

Како се наводи, руска тактика је да избјегавају да користе пјешадију која припада регуларним снагама руске војске за урбане операције, што је већ виђено у Сирији, а вјероватно са жељом да се ограниче губици регуларне армије

09:15 - У борбама са јединицама снага ЛНР погинуло 36 припадника украјинских снага 

У борбама јединица снага ЛНР са украјинским трупама током протеклог дана украјинска страна је претрпила губитке у људству и војној техници.

Погинуло је 36 припадника украјинских снага и уништено шест оклопних транспортера, шест возила, док је осам припадника украјинских снага положило оружје.

Како се наводи у саопштењу Народне милиције ЛНР, „противник гађа цивилне објекте насеља у близини фронта”.

У протекла 24 часа оружане формације Украјине испалиле су 30 мина из минобацача калибра 120 мм на село Кремена, додаје се у саопштењу.

У циљу сузбијања ватрених дејстава непријатеља на цивилно становништво Републике, дежурне снаге јединица Народне милиције откриле су и уништиле положаје украјинских формација са којих је пуцано.

08:46 - Украјинске трупе гранатирале ДНР 62 пута

Током протеклог дана украјинске трупе гранатирале су Доњецку Народну Републику 62 пута, испаливши 641 комад муниције, погинуло је пет особа, а 24 је рањено, међу којима је и дете, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Оштећено је 46 стамбених објеката у Петровском, Кујбишевском, Ворошиловском округу Доњецка, Горловка (Калињински и Централни градски округ), као и 14 објеката цивилне инфраструктуре.

08:05 - Хајдај:Руске снаге настављају општи напад на Северодоњецк

Руске снаге настављају општи напад на Северодоњецк и контролишу источни дио града, саопштио је данас гувернер региона Луганск, Сергеј Хајдај.

Он је навео и да су у најновијим нападима оштећени дијелови хемијске фабрике Азот, пренијела је агенција Ројтерс.

07:35 - Украјинске трупе гранатирале Кијевску област Доњецка

Украјинске трупе су у 3.30 гранатирале Кијевску област Доњецка, испаливши шест граната калибра 122 мм, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Представништво је навело да су украјинске снаге у 5.55 часова гранатирале село Михајловку, испаливши девет граната калибра 122 мм.

Такође је у 5.40 гранатирано село Пантелејмоновка, на које је испаљено седам граната калибра 122 мм.

07:31 - У Маријупољу пронађене чауре за америчке снајпере

У згради Службе безбједности Украјине у Маријупољу пронађене су потрошене чауре америчких снајперских патрона.

Откривена муниција је калибра 308 („Винчестер”) и калибра 338 („Лапуа магнум”). У њиховој непосредној близини налазиле су се кутије са патронама сличног калибра – 308 „Винчестер” опремљене експанзивним мецима. 

Приликом удара у тијело, они се шире и наносе додатну штету. Ова муниција се појавила крајем 19. вијека и позната је као „думдум” меци.

07:25 - Кличко: Неколико експлозија рано јутрос у Кијеву

Неколико експлозија догодило се рано јутрос у главном граду Украјине, изјавио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

“Неколико експлозија у Дарњицком и Дњепровском округу главног града. Службе већ раде на лицу мјеста. Детаљније информације - касније”, написао је Кличко у апликацији за размјену порука Телеграм, преноси Ројтерс.

Неименовани очевидац је изјавио Ројтерсу да је видео дим у граду послије експлозија.

07:14 - Школе и вртићи Ворошиловског округа оштећени током гранатирања

Средња стручна школа, гимназија, вртић и две основне школе оштећени су током гранатирања Ворошиловског округа у Доњецку, саопштио је градоначелник тог града Алексеј Кулемзин.

„Обим штете још није утврђен због опасности од гранатирања”, рекао је он.

07:00 - Резников: Оптимистична процена-крај рата до краја године

Украјински министар одбране Олексиј Резников рекао је да је тешко предвидети када ће се рат у његовој земљи завршити, али да је његова “оптимистична процјена”, да би то могло да се деси до краја године.

Резников је рекао да је украјинским снагама и даље потребно тешко наоружање, пре свега вишеструки ракетни системи, као и друга артиљеријска оруђа, тенкови, ракете и противваздушна одбрана, преноси ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана