Сукоб у Украјини: ДНР: Највеће бомбардовање Доњецка још од 2014. године

Г.С.
Foto: Риа Новости

Деведесет шести дан рата у Украјини

21:40 - Руски истражитељи раде на мjесту гранатирања центра Доњецка, у којем је погинуло петоро људи.

Истражни комитет је већ саопштио да ће починиоци бити идентификовани.

21:02 - Хабек: Рестрикције САД на куповину нафте из Русије нису дале очекивани ефекат

Рестрикције САД на куповину нафте из Русије нису дале очекивани ефекат, рекао је вицеканцелар и њемачки министар привреде Роберт Хабек.

"Дошло је до наглог раста цијена нафте, што је помогло да се покрију трошкови руске привреде" додао је Хабек.

Штавише, то се догодило захваљујући увођењу антируских санкција.

То је, можда, све што треба знати о санкцијама, које би требало да "униште" руску економију.

20:38 - ДНР: Највеће бомбардовање Доњецка још од 2014. године

Министарство информисања Доњецке Народне Републике је саопштило да је данас забиљежено највеће бомбардовање Доњецка још од 2014. године.

"Доњецк никада није био миран. Већ девету годину, заправо, пролази фронт дуж јужне и југозападне периферије Доњецка. Дакле, тамо је увек било немирно, али ово што се сада дешава је озбиљно погоршање", рекао је замјеник министра информисања ДНР Данил Безсов.

Према његовим ријечима, "ситуација у Доњецку ескалира, нема више безбједних зона, безбједних области Доњецка".

20:12 - Европски парламент наводи да ЕУ не треба прихватити примирје у Украјини по било коју цијену.

 

19:41 - Басурин: Шест војника ДНР- а погинула у јучерашњим борбама

Басурин је навео да је шест војника ДНР- а погинула у јучерашњим борбама

Према њему, украјинске снаге су испалиле више од 150 пројектила ракетних система на подручје републике и такође су користили топовске гранате, укључујући оне калибра 155 милиметара, које се користе у НАТО земљама. Подручје од 13 насељених мјеста је било под ударом.

19:02 - Безсонов: ДНР практично истиснуле украјинске снаге из Северодоњецка

Јединице Доњецке народне Републике практично су истиснуле украјинску војску из Северодоњецка, саопштио је министар информисања ДНР Данил Безсонов Првом каналу.

"Имамо успјехе на сјеверу… У подручју Красног Лимана, славјанског правца, као Северодоњецка одакле је непријатељ практично у потпуности потиснут", рекао је он.

Безсонов је истакао да је на јужном правцу – подручје Угљедара, Орехова, Гуљајпоља - фронт статичан.

"Тамо су у току артиљеријска гранатирања, одбијају се покушаји контранапада", додао је он.

Фото: Оружане снаге Украјине гранатирале Доњецк америчким хаубицама (Риа Новости )

18:52 - Украјинске власти искључиле мобилну везу у Запорожју

Украјинске власти су у потпуности искључиле мобилну везу на територији Запорошке области коју контролише руска војска. Власти региона су позвале Русију да укључи мобилну везу.

Фото: У бомбардовању Доњцка погинула три човјека (Риа Новости)

18:19 - Везсонов: Украјинци гранатирају Доњецк америчким хаубицама

Оружане снаге Украјине гранатирају Доњецк америчким хаубицама "М-777", користећи калибар 155 милиметара, изјавио је замјеник министра информисања Доњецке Народне Републике (ДНР) Данил Везсонов.

"Они су јуче у Доњецку користили хаубице 'М-777', а данас калибар 155 милиметара. То су америчке хаубице, калибар НАТО-а", рекао је Безсонов за руску телевизију "Први канал".

Русија је 24. фебруара започела специјалну војну операцију у Украјини, након што су лидери самопроглашених република у Донбасу затражили помоћ у одбрани од украјинске војске.

Извор: РБК.ру

18:09 - ЛНР: Убијени Француз није био новинар, већ страни плаћеник

Француски држављанин, који је убијен данас на територији ЛНР-а, није вјероватно био новинар, али је могао бити ангажован у испоруци муниције на положаје украјинских оружаних снага, рекао је за Тасс официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

"Он је представљен не само као новинар. Чак и украјински медији говоре да је био добровољац. Дакле, не искључујемо да је био ангажован на допремању оружја и муниције на положаје украјинских оружаних снага. Зато је био осуђен на тако тужан крај. Не бих га назвао новинаром, јер су његови поступци указивали на сасвим другу линију активности. Сасвим га је могуће назвати страним плаћеником. И апсолутно је јасно да је био саучесник украјинских екстремно десничарских радикалних снага. Видјели смо да такви добровољци помажу украјинским трупама, испоручују муницију која се користи за убијање цивила", рекао је Марочко.

17:50 - Макрон упутио саучешће поводом смрти француског новинара

Француски предсједник Емануел Макрон потврдио је данас да је у Украјини погинуо новинар француске телевизије БФМ Фредерик Леклер Имоф и упутио саучешће његовој породици.

''Новинар Фредерик Леклер Имоф био је у Украјини како би показао каква је реалност рата. У једном хуманитарном аутобусу, где се налазио са цивилима примораним да бјеже од руских бомби, смртно је рањен'', објавио је француски предсједник на Твитеру.

17:20 - Серија експлозија забиљежена је у Николајеву и метa напада је била инфраструктура украјинске војске

17:14  - Конашенков: Оборен Су-25, уништено велико складиште

Портпарол Министарства одбране Русије Игора Конашенков навео је да је руска војска оборила украјински борбени авион Су-25 и уништила велико складиште оружја.

"Руски ПВО системи оборили су један авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у рејону насеља Новогригоровка као и четири украјинске беспилотне летелице. Високопрецизне ракете дугог домета Ваздушно-космичких снага уништиле су велики арсенал Оружаних снага Украјине у магацину једног од предузећа у Кривом Рогу, Дњепропетровска област " навео је Конашенков.

Према непотврђеним информацијама, у нападу на командни центар украјинске оперативне команде "Југ" погинула су најмање три генерала, 34 официра, док је уништена техника за комуникацију.

 

17:01 - Холандија очекује да ће Гаспром прекинути испоруке гаса од 31. маја

Холандски хасни оператер "Гастера" одбио је да испоштује захтјев да плаћа руски гас у рубљама.

16:28 - Борељ очекује да ће шести пакет санкција бити усвојен данас

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да је увјерен да ће шести пакет санкција против Русије бити усаглашен већ данас.

"Данас је веома важно да се размотри како ћемо усвојити последњу одлуку у шестом санкционом пакету. Потпуно сам увјерен да ћемо постићи договор. Јуче у другој половини дана и јутрос стални представници Европске уније су засједали, а ми смо настојали да постигнемо договор данас. Увјерен сам да ћемо усвојити ту одлуку", рекао је Борељ пред почетак самита.

16:01 - Кијев: Руске снаге се прегрупишу на истоку Украјине

Руске снаге се прегрупишу како би наставиле офанзиву у правцу региона Славјанска у источној Украјини, а истовремено настављају напоре да опколе Северодоњецк, изјавио је данас портпарол украјинског министарства одбране Олександр Мотузјаник.

Он је додао је да су украјинске снаге имале одређени успјех у напредовању ка приобалним областима где су руске снаге заузеле одбрамбене позиције, преноси Ројтерс.

"У Славјанску, непријатељ се прегрупише како би наставио нападе у правцу Изјум-Барвинкове и Изјум-Словјанск", рекао је Мотузјаник на брифингу за новинаре.

15:41 - Бајден: САД неће слати Украјини системе који могу да досегну Русију

Сједињене Америчке Државе неће слати Украјини ракетне системе који могу да досегну Русију. Опширније на линку.

 

15:11 -  Чеченски борци спремни да униште нови одред „Азова“

Чеченски борци у Донбасу су већ чули за стварање новог одреда „Азова“ у Харкову и, уколико добију наредбу, спремни су да га униште „с огромним апетитом“, рекао је за Спутњик министар Чеченије за националну политику, спољне везе, штампу и информисање Ахмед Дудајев.

”За наше борце није био никакав проблем да изађу на крај с тим шејтанима и сљедбеницима сатанизма у Маријупољу, наши борци су то учинили с огромним апетитом“, рекао је Дудајев и додао да је формирање нових противничких групација одличан подстрек за чеченске борце.

Батаљон Азов

 

14:05 - Трупе ДНР током борби се крећу ка Славјанску 

Штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике саопштио је да се трупе ДНР током борби крећу ка Славјанску.

„Према стању од 30. маја 2022. група трупа ДНР и ЛНР је уз ватрену подршку Оружаних снага Русије ослободила и успоставила потпуну контролу над 222 насеља, укључујући и Диброву и Стари Караван. Наше снаге се у борбама крећу према Славјанску“, прецизира се у саопштењу.

13:00 Више од милион и по избјеглица прешло у Русију

У Русију је из република у Донбасу и Украјине дошло више од 1,55 милиона људи, рекао је данас ТАСС-у безбједносни извор.
Међу тим људима је више од 254.000 дјеце, рекао је извор и додао да је већина људи стигла из народних република у Доњецку и Луганску.

ТАСС наводи да 33.000 људи борави у 568 центара за привремени смјештај у 55 руских региона, док су остале избјеглице смјештене приватно или код родбине.

Укупно је исплаћено више од 2,64 милијарде рубаља /40,1 милион долара/ избјеглицама које су се пријавиле за једнократну помоћ по доласку у Русију.

11:00 Шеторо погинулих у украјинском гранатирању Доњецка

Број погинулих у украјинском гранатирању Доњецка на истоку Украјине порастао је на шест, док је 14 људи рањено, саопштено је данас из штаба територијалне одбране ДНР.

"У гранатирању украјинских оружаних снага погинуло је шест особа, а 14 их је повређено", саопштио је штаб територијалне одбране, преноси ТАС С.

 

10:00 У експлозији у Мелитопољу рањени и хуманитарци

У јутрошњој експлозији у центру Мелитопоља, града на југу Украјине који контролишу руске снаге, повређене су три особе, преноси РИА Новости.

Дигнут је у ваздух аутомобил паркиран у близини једне од зграда градске управе, наводи агенција.

Двојица хуманитараца-добровољаца су повређена у експлозији, саопштиле су локалне власти, преноси ТАС С.

Локална градска управа је саопштила да су рањени жена (28) и мушкарац (25), који су дijелили хуманитарну помоћ у граду и ван њега.

Члан главног савjета војно-цивилне администрације Запорошке области Владимир Рогов претходно је рекао да је у центру Мелитопоља јутрос дошло до јаке експлозије.

Он је експлозију окарактерисао kао терористички напад и за њу оптужио украјинску диверзантско-извиђачку групу.

Мелитопољ је град на југу Украјине, а налази се под контролом руских снага.

08:30 ЕУ о шестом пакету санкција Русији, још без договора о нафтном ембаргу

Амбасадори земаља чланица Европске уније уочи специјамог самита лидера ЕУ покушаће у посљедњем тренутку да договоре нешто што нису успјели у посљедњих мјесец дана, а то је да постигну консензус о увођењу шестог пакета санкција Русији.

Главни проблем је противљење прије свега Мађарске али и другиг земаља забрани увоза нафте из Русије.

Као компромисно решење предложено је да се забрани увоз морским путем али је остављена могућност да се нафта увози нафтоводом и копненим путем.

Тај компромис није био довољно добар да би дошло до договора јер није ријеч само о увозу нафте већ и о неким другим захтјевима које је Будимпешта изнијела.

 

08:00 Руске трупе ушле у предграђа Сјеверодоњецка, напредују ка центру

Руске трупе ушле су у предграђа украјинског града Сјеверодоњецка, изјавио је гувернер Луганске области Сергеј Гајдај.

Гувернер је рекао да су руске трупе напале град свим оружјем, уз подршку из ваздуха, и ушле у његове југоисточне и сјевероисточне дијелове, и д напредују ка центру града.

Гајдар је навео да су у гранатирању Сјеверодоњецка погинула два цивила, а да их је пет рањено.

 

07:30 Лавров: Ослобођење Донбаса безусловни приоритет

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је "ослобођење Донбаса безусловни приоритет у току руске специјалне операције у Украјини".

"Ослобођење Доњецке и Луганске области, које је Руска Федерација признала као независне државе, је апсолутни приоритет", рекао је Лавров у интервјуу француском ТВ каналу ТФ1.

Додао је да становници осталих територија Украјине на којима се воде борбе "треба да одлучују о својој будућности".

"Они морају сами да одлуче у ком окружењу ће наставити да постоје - у окружењу које је створио предсједник Зеленски, гдје постоји забрана руског образовања, медија, културе, употребе руског језика у свакодневном животу, или у неком другом, гдје ће сами моћи да васпитавају дјецу онако како желе, а не Зеленски и његов тим", рекао је Лавров.

07:00 Дуда: Пољска спремна да постане гарант безбједности Украјине

Пољски предсједник Анџеј Дуда потврдио је да је та земља спремна да постане гарант безбједности Украјине.

"Владимир Зеленски ме је питао да ли се слажем да Пољска буде једна од држава гаранта безбједности Украјине. Сматрамо да смо као сусједи једноставно дужни. Дакле, ако нам Украјина понуди да будемо гарант безбједности и гарант мира, када рат се заврши и ако такви услови мировног уговора буду прихваћени - да, Пољска ће учествовати у томе", рекао је Дуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана