Сукоб полиције и демонстраната у Портланду

Срна
Сукоб полиције и демонстраната у Портланду

ПОРТЛАНД - Полиција се данас сукобила са демонстрантима против расизма и представницима медија у центру Портланда, у америчкој држави Орегон, а више десетина људи је ухапшено.

На видео снимцима на мјесту догађаја види се како полиција обара демонстранте и фото репортере на земљу и удара их палицама док их је изводила из подручја у близини зграде суда.

Демонстранти су спалили америчку заставу и сукобили се са полицијом која је покушавала да ухапси неке изгреднике.

Полиција је саопштила да су демонстранти гађали органе реда камењем и конзервама, а канцеларија шерифа округа Малтномах наводи да је ухапшено 12 људи.

Насиље је услиједило послије релативно мирног скупа десничарске групе “Поносни дјечаци” и контра протеста антифашиста и активиста групе “Животи црних људи су важни”.

У Портланду већ четири мјесеца трају антирасистички протести и расте политичко насиље између љевичарских и десничарских активиста уочи предсједничких избора 3. новембра.

Стотине присталица “Поносних дјечака” изашли су на улице како би окончали “домаћи тероризам” у Портланду.

“Они су дозволили 120 дана побуне, нереда, пљачки и насиља на нашим улицама и нама мјештанима је сада доста. Уморни смо од овога и зато смо данас овдје”, рекао је припадник ове групе Хејли Адамс.

Ова група, која себе назива “Западно шовинистичком”, саопштила је да је на улице Портланда изашло око 10.000 њихових присталица, али полиција наводи да је изашло око 1.000 људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана