Сукоб на улазу у Кијевско-печерску лавру

Танјуг
Сукоб на улазу у Кијевско-печерску лавру

КИЈЕВ - На улазу у Кијевско-печерску лавру, која признаје јурисдикцију Московске патријаршије, данас је дошло до сукоба када је један присталица неканонске Православне цркве Украјине (ПЦУ) насрнуо на једног од монаха, пренијла је руска агенција РИА Новости позивајући се на украјински портал Вести.

Како наводи, код зидина Кијевско-печерске лавре окупиле су се присталице и Украјинске православне цркве и ПЦУ, када је један од присталица ПЦУ насрнуо на једног монаха, али је сукоб убрзо заустављен.

Ситуација је тренутно стабилна.

Старјешина Кијево-печерске лавре митрополит Павел претходно је данас рекао да му је одређен кућни притвор.

Он је претходно рекао да му је током дана уручен документ у којем га украјинске власти сумњиче за "сарадњу са Русијом" и за "распиривање међурелигијске мржње".

Потом су припадници Службе безбједности Украјине извршили претрес просторија у којима митрополит живи, а Украјинска православна црква је саопштила да је митрополит позван на саслушање у подне по локалном времену.

Сукоб око Кијево-печерске лавре почео је 29. марта обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено вријеме, које је Министарство културе Украјине послало Украјинској православној цркви.

Монасима је наређено да напусте манастир 29. марта.          

Истовремено, министар културе Олександар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у ПЦУ, која не признаје јурисдикцију Московске патријаршије.

Ткаченко је такође рекао да је суд дозволио раскид уговора о закупу објеката Лавре.

Митрополит Павел је нагласио да око лавре не може бити компромиса. Према његовим ријечима, раскид уговора о закупу зграда лавре није могућ једнострано, потребна је одлука суда, пошто је манастир оспорио раскид уговора на суду.

Комисија Министарства културе требало је да почне пријем објеката лавре 30. марта, али вјерници два дана заредом нису дозволили њеним представницима да уђу на територију манастира.

УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне да ради, пошто нема одлуке суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана