Сукоб демонстранта и полиције у њемачком руднику

Срна
Сукоб демонстранта и полиције у њемачком руднику

Берлин - Стотине еколошких активиста сукобило се са полицијом у њемачком руднику лигнита у покрајини Сјеверна Рајна Вестфалија након што су пробили кордон снага реда.

У покушају да задрже демонстранте неколико полицајаца је повријеђено, преноси "Би-Би-Си".

Демонстранти су у суботу упали у рудник којим руководи компанија РВЕ, захтијевајући хитне мјере по питању климатских промјена како би ЕУ постигла "климатски неутралну" економију.

Игноришући упозорења полиције да је рудник склон клизишту и одрону и да би огроман број људи могао да изазове тако нешто, активисти су пробили кордон и ушли у простор рудника гдје су се сукобили и са радницима, јавља "Раша тудеј".

"Раша тудеј" приказала је снимак на коме се види како полиција приводи активисте, док други трче неометано према руднику.

Протести су дио акција покрета "Крај линије", који је основан 2015. године када је око 1.500 активиста блокирало овај рудник.

Овај рудник је постао центар незадовољства након што је управа најавила планове сјече шуме с циљем проширења капацитета.

Многи активисти носили су вреће за спавање и били су обучени у бијела одијела.

Полиција је касније саопштила да су демонстранти изведени из рудника у специјалним возилима које је обезбједио рудник.

Њемачка је најавила да ће имати климатски неутралну економију до 2050. године, али активисти сматрају да је то касно, наводи Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана