Суђење за терористичке нападе у Белгији најскупље у историји земље

Агенције
Foto: Архива

БРИСЕЛ- Суђење за терористичке нападе у бриселском метроу и на националном аеродрому, који су се догодили 22. марта 2016 године, коштаће 35,3 милиона евра, и биће најскупље суђење у историји те земље.

То показују документи Министарства правде Белгије, које је објавио лист Хет Латсте Њус.

У том судском процесу биће саслушано више од 350 свједока.

Белгија је одлучила да се суђење одржи у старим просторијама НАТО-а. Било је потребно комплетно реновирати и адаптирати зграду која је добила име Јустиција, а налази се на излазу из Брисела. Безбедност суђења је такође играло улогу у избору те локације.

Значајан дио износа који је намењен за суђење предвиђен је за послове комуникација, за плате плате преводиоца, хонораре поротницима, док трошкови агената за безбједност нису урачунати у цијену од 35,3 милиона евра.

Очекује се да ово буде једно од најдужих суђења у историји Белгије и могло би трајати девет месеци.

У терористичким нападима у Бриселу 22. марта 2016. убијено је 32 људи, а 340 је тешко рањено на аеродрому Завентем и у метро станици Малбек, на неколико стотина метара од кварта гдје су смјештене европске институције.

Одговорност за напад је тада преузела терористичка организација “Исламска држава”, иста џихадистичка ћелија која је одговорна за нападе у Паризу 13. новембра 2015, чији су скоро сви чланови били из бриселског кварта Моленбек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана