Суђење за опозив Трампа у понедјељак у Сенату

Танјуг
Суђење за опозив Трампа у понедјељак у Сенату

ВАШИНГТОН - Амерички Представнички дом у понедјељак ће Сенату доставити предлог за опозив бившег предсједника Доналда Трампа оптужујући га за подстицање на побуну.


Тиме ће започети судски процес који би могао да му "затвори врата" за поновно кандидовање на предсједничким изборима, изјавио је данас лидер већине сената Чак Шумер.

"Представнички дом ће доставити члан о опозиву Сенату. Сенат ће спровести суђење за опозив Доналда Трампа. Биће то комплетно суђење. Биће то поштено суђење", рекао је Шумер у Сенату, преноси Ројтерс.

Лидер републиканаца у Сенату, Мич Меконел, претходно је предложио да се почетак суђења за опозив бившем предсједнику Доналду Трампу помјери за недјељу дана или више, како би Трамп имао времена да припреми одбрану.

Демократе из Представничког дома које су прошле седмице гласале за опозив Трампа након што је оптужен за подстицање нереда на Капитолу 6. јануара наговијестиле су да желе брзо суђење док предсједник Џо Бајден започиње свој мандат, рекавши да је то неопходно да би земља и Конгрес кренули даље, подсјећа Глас Америке.

Међутим, Меконел је својим републиканским колегама у четвртак рекао да ће кратко одлагање дати Трампу времена да се припреми и састави свој правни тим, што би осигурало праведан поступак.

Сенатор из Индијане Мајк Браун рекао је да суђење можда неће почети "прије средине фебруара због чињенице да је процес у Представничком дому пребрзо спроведен и да није у складу с временом које вам је потребно да се припремите за одбрану на суђењу у Сенату".

Шумер је лидер већине у Сенату након што су демократе освојиле два нова мјеста у Џорџији, док према Уставу потпредсједница Камала Харис, демократа, има одлучујући глас у ситуацијама када је гласање у Сенату изједначено.

Са тако тјесном подјелом, републиканци ће имати одређену ријеч у вези са поступком суђења.

Процес ће испред Представничког дома водити девет менаџера за опозив који су се редовно састајали како би разговарали о стратегији.

Демократе се надају да ће водити поступак, истовремено доносећи законе који су за Бајдена приоритет, укључујући олакшице због пандемије коронавируса, али за то им је потребна одређена сарадња републиканских сенатора.

Демократе кажу да би поступак требало да се одвија брзо, јер су сви они били свједоци опсаде, док су многи од њих и бјежали због угрожене безбједности док су изгредници упадали у Конгрес.

Представнички дом опозвао је одлазећег предсједника недјељу дана касније, а за Трампов опозив гласало је десеторо републиканаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана