Ступило на снагу ограничење цијена руских нафтних деривата

Танјуг
Ступило на снагу ограничење цијена руских нафтних деривата

БРИСЕЛ - Ограничење цијена руских нафтних деривата, које су увеле Г7, ЕУ и Аустралија, ступило је данас на снагу. Европски увозници су већ смањили руски удио у увозу нафтних деривата на 27 одсто у децембру са више од половине прије почетка рата у Украјини, јавио је АП.

Амерички добављачи су истовремено повеćали испоруке на рекордне нивое, са 34.000 барела дневно на почетку 2022. на 237.000 барела дневно до сада у јануару, наводи С&П глобал.

Нови капацитети рафинерија, који ће ове године бити пуштени у рад у Кувајту и Саудијској Арабији и следеćе године у Оману, такође могу помоćи у замијени руских нафтних деривата.

Индија је још један потенцијални извор за нафтне деривате, а Русија, с друге стране, мора да нађе нове купце, указује америчка агенција. Глобална тржишта ćе морати да се прилагоде новонасталој ситуацији после ограничења цена руских нафтних деривата и могло би доćи до краткотрајног скока тих цена, упозоравају аналитичари. Т

анкери ће имати дужи пут транспорта до Европе из САД, Блиског истока или Индије него из руских лука на Балтичком мору. Повећање цена горива је главни фактор за велики скок инфлације у Европи. Група седам најбогатијих земаља Г7, ЕУ и Аустралија увели су ограничење цена за руски дизел и друге нафтне деривате у оквиру санкција према Русији због напада на Украјину.

Мјера следи након ранијег ограничења цијене руске нафте, за коју су ЕУ, Г7 и Аустралија поставили горњу границу цене сирове нафте од 60 долара по барелу од 5. децембра.

Коалиција је саопштила у петак да је поставила горњу границу цијена од 100 долара по барелу за производе којима се тргује уз премију у односу на нафту, углавном дизел, и 45 долара по барелу за производе којима се тргује уз попуст, као што су мазут и прерађена нафта.

Г7 је саопштила да ćе у марту ревидирати одлуку о ограничењу цијене руске нафте која је ступила на снагу 5. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана