Стручњаци реаговали због вакцине: Руски потез лакомислен и безобзиран

Танјуг
Стручњаци реаговали због вакцине: Руски потез лакомислен и безобзиран

Вијест да је Русија прва регистровала вакцину против новог вируса корона пренијели су сви свјетски и регионалнни медији и изазвала узбуну међу стручњацима за јавно здравље, који кажу да је тешко вјеровати у вакцину за коју нису објављени сви подаци из тих испитивања.

Одлучна да буде прва у свјетској трци у развоју вакцине против пандемијске болести Ковид-19, Русија тек треба да спроведе клиничко испитивање широких размјера које ће резултирати подацима о томе дјелује ли - а то је, према имунолозима и стручњацима за заразне болести, “лакомислени” потез, пренијела је Хина.

“Русија заправо проводи експеримент на нивоу велике популације”, каже Ајфер Али, специјалиста за испитивања лијекова у британској “Warwick Business School”.

Она каже да такво муњевито одобравање може значити да се могуће негативне нуспојаве вакцине неће открити. А оне, иако вјероватно ријетке, могле би бити тешке, упозорава она.

Франсоа Балокс, стручњак генетског института при Университетском колеџу у Лондону, каже да је то “лакомислена и блесава одлука”.

“Масовно вакцинисање с непримјерено тестираном вакцином је неетично”, каже он и додаје да “било који проблем с руским програмом вакцинисања би био погубан и с негативним учинцима на здравље, а и због тога што би одложио прихватање вакцине у популацији”.

Његове ријечи потврђује и Дени Алтман, професор имунологије на Империал колеџу у Лондону, који каже да би колатерална штета примјене вакцинне за које се не зна је ли сигурно и ефикасно било “непремостиво повећање наших садашњих проблема”.

У овом тренутку десетак произвођача лијекова широм свијета, који развијају вакцину, проводи испитивања могућих цјепива на великом узорку становништва, а свако испитивање укључује десетине хилљада добровољаца.

Неколико њих, који су највише одмакли попут Модерне, Пфизера и АстраЗенеце, надају се да ће до краја године знати да ли су њихове вакцине сигурне.

Сви ће објавити резултате испитивања и податке о сигурности вакцине, које ће поднијети надлежним тијелима у САД, Европи и другђе на провјеру.

Руско је министарство здравља одобрење издало прије таквих испитивања која обично означавају трећу фазу испитивања и укључују хиљаде испитаника.

Таква испитивања сматрају се неопходним предусловом за добијање одобрења за стављање у промет вакцине.

Петер Кремснер, стручњак њемачке универзитетске болнице у Тубингену, који ради на клиничком испитивању вакцине CureVac, каже да је руски потез безобзиран.

“Нормално да је потребно тестирати велики број људи прије одобравања вакцине”, каже он и истиче да мисли да је “безобзирно то учинити ако нису тестирани многи људи”.

Стручњаци истичу да изостанак објављивања података о руској вакцини укључујући како је направљена и детаље о сигурности, имуном одговору и може ли спријечити инфекцију Ковид-19 оставља у мраку научнике, здравствене власти и јавност.

“Немогуће је знати је ли руска вакцина ефикасна без подношења научних података на анализу”, каже Кеит Наил, стручњак за епидемиологију заразних болести на британском универзитету у Нотингему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана