Строге мјере безбједности у Токију уочи државне сахране Абеа

Tanjug
Foto: thejapantimes

ТОКИО- Јапан је увео строге мјере безбједности у престоници Токију док се припрема за сутрашњу државну сахрану убијеног бившег премијера Шинзо Абеа, уз присуство страних званица.

Полицијска управа спровешће највише безбједносне мјере еквивалентне онима у вријеме Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију прошле године, као и када је цар Нарухито ступио на престо 2019. године.

Број полицијског присуства премашиће 18.000 људи који су били мобилисани у мају за безбедност састанка земаља "Квад" у Токију, са лидерима Јапана, Сједињених Држава, Аустралије и Индије.

Полицијски извор је навео да полиција предузима додатне мјере предострожности како би осигурала да нема празнине у безбедности, с обзиром на то да је Абе упуцан упркос присуству полиције 8. јула. Пошто ће широка подручја Метрополитен аутопута и путеви око тог мјеста бити затворени, влада тражи од грађана да користе јавни превоз.

Полиција је ће бити постављање дуж улица, а биће појачани системи за узбуну на локацијама на којима се окупља много људи и прикупљане информација како би се предузеле мјере предострожности против евентуалног терористичког напада.

Како је саопштила влада, две локације на којима ће шира јавност полагати цвијеће биће постављена у парку у близини Нипон Будокан хале у Токију, мјеста одржавања великих догађаја, пренио је Кјодо.

Државна сахрана бившег премијера коју финансира држава почеће у 14 часова по локалном времену, а власти се суочавају са све већим критикама, јер се очекује да ће коштати око 11,6 милиона долара новца пореских обвезника, при чему се велики део приписује трошковима безбедности.

Одржане су и демонстрације уочи државне сахране, а учесници протеста су рекли да одржавање догађаја врши притисак на људе да жале за смрћу бившег лидера који изазива подјеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана