Штрек: Ковид 19 опаснији од обичног грипа - вакцина потребна

Срна
Штрек: Ковид 19 опаснији од обичног грипа - вакцина потребна

БЕРЛИН - Њемачки вирусолог и један од најпознатијих стручњака за питања вируса корона Хендрик Штрек сматра да је мало вјероватно да је овај вирус настао у лабораторији и упозорава да је опаснији од обичног грипа.

“Није ријеч о стварању нових вируса јер је то превише опасно. С друге стране, поријекло једног вируса не може се утврдити. Он нема гене које иначе проналазимо у природи.

Лабораторије попут оних у Кини садрже многе безбједносне препреке и имају више просторија кроз које вируси или бактерије не могу случајно проћи”, наводи Штрек за “Дојче веле”.

Он одбацује тврдње да су вакцине генерално опасне и да нападају гене, односно ДНК и РНК.

“Вакцине функционишу тако што стварају протеине. Људи не посједују ове ензиме. То могу само неки ретровируси. Зато једна вакцина не може захватити ДНК”, каже Штрек.

Он истиче да све студије које су досад спроведене, како оне у САД, које теже томе да сугеришу мању смртност, као и остале студије које сугеришу већу смртност, недвосмислено показују да је код вируса корона смртност дефинитивно већа него код обичног грипа.

“Ми смо у округу Хајнсберг, једном од првих жаришта пандемије у Њемачкој, дошли до сазнања да је вирус најмање четири пута опаснији од сезонског грипа.

Треба, наравно, увијек узети у обзир код ког дијела популације се испитивање врши. То је вирус који треба схватити озбиљно, али, опет, не треба превише драматизовати”, наводи њемачки стручњак.

Штрек објашњава и зашто није било значајнијег повећања броја заражених у мјестима у којима су одржани протести против мјера за сузбијање вируса корона.

“Протести су одржавани напољу, гдје је могућност преноса вируса нижа. Осим тога, тешко је закључити да ли су они који су били на протестима у Берлину и вратили се у своје градове заразили некога”, прецизира он.

Штрек одбацује и тврдњу да вакцина не може помоћи јер је вирус већ много пута мутирао.

“Овај вирус мутира, али не тако снажно као обични грип”, закључује Штрек.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана