Столтенберг: Рат у Украјини оставља посљедице на Азију

Срна
Столтенберг: Рат у Украјини оставља посљедице на Азију

СЕУЛ - Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг допутовао је данас у Јужну Кореју, прву станицу на азијској турнеји, чији је циљ јачање веза са савезницима САД у вријеме рата у Украјини и спорних односа са Кином.

Столтенберг се састао у Сеулу са министром спољних послова Парком Ђином, а очекује се да ће се састати и са предсједником Јун Сук Јеолом и министром националне одбране Ли Јонг-Супом.

"НАТО је забринут због сјевернокорејских "безобзирних" ракетних тестова и програма нуклеарног оружја, док рат у Украјини оставље посљедице на Азију", рекао је Столтенберг на почетку састанка са Парком, изражавајући сумњу да Сјеверна Кореја пружа војну подршку Русији.

Оба званичника су истакла "заједничке вриједности" између земаља НАТО-а и Јужне Кореје.

"С обзиром на данашње глобалне изазове без преседана, вјерујемо да је солидарност међу земљама које дијеле вриједности слободе, демократије и владавине права важнија него икад", рекао је Парк.

Столтенберг је у интервјуу јужнокорејској агенцији "Јонхап" рекао да су чланице НАТО-а погођене проблемима широм свијета, док је Алијанса и даље фокусирана на Европу и Сјеверну Америку.

"Морамо да се позабавимо овим глобалним пријетњама и изазовима, укључујући изазове који долазе из Кине, а један од начина да то урадимо је, наравно, ближа сарадња са партнерима у региону", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг ће сутра посјетити Токио, гдје ће разговарати са премијером Фумиом Кишидом и другим јапанским званичницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана