Столтенберг: НАТО упутио данас Москви писани одговор

Тањуг
Столтенберг: НАТО упутио данас Москви писани одговор

БРИСЕЛ - НАТО је данас, паралелно са САД, упутио Москви писани одговор на безбједносне захтијеве Русије и позвао је да одмах деескалира ситуацију на граници са Украјином, рекао је генерални секретар Јенс Столтенберг у Бриселу.

„Још једном позивамо Русију да одмах деескалира ситуацију. НАТО чврсто верује да се тензије и несугласице морају ријешавати дијалогом и дипломатијом”, рекао је Столтенберг новинарима на онлајн конференцији у Бриселу.

Столтенберг је рекао да Русија планира да на то подручје пошаље додатне снаге, упозоривши да су руски војници распоређени и у Бјелорусији.

Он је навео да Русија наставља да гомила своје војне трупе надомак Украјине, наводећи да у је овом тренутку дуж границе са том сусједном земљом распоређено више од 100 хиљада руских војника.

„Видимо више трупа не само у Украјини и око ње, већ и сада у Бјелорусији, где је Русија у процесу распоређивања хиљада војника, стотине авиона, система противваздушне одбране С-400 и много других веома напредних капацитета”, рекао је он, додајући да се ово дешавало под маском вежбе.

НАТО сматра да све несугласице и спорна питања морају бити рјешавани дијалогом и дипломатским приступом, а не кроз примену силе или пријетњу примјеном силе, поручио је Столтенберг.

Према његовим ријечима, данас је НАТО упутио писане приједлоге Русији, а то је урађено паралелно са одговором САД који је достављен у току дана Москви.

“Предложили смо успостављање војних представништава између Русије и НАТО како би се обезбједила транспарентност и смањили ризици, али и отварање хитне директне линије за рјешавање ургентних ситуација уколико се буду догодиле. Спремни смо да саслушамо шта забрињава Русију, али желимо да утврдимо како да се ојачају фундаментални приципи европске безбједности иза којих сви стојимо”, рекао је Столтенберг.

Он је указао да Русија мора да повуче своје снаге из Украјине, Грузије и Молдавије где су распоређене без сагласности тих држава и истакао да је веома значајно да се смањи ризик од сукоба, уведе контрола наоружања и повећа степен транспарентности у односима Русије и НАТО.

Генерални секретар НАТО је рекао и да је Алијанса спремна да саслуша забринутост Русије и да се упусти у прави разговор о томе како да се подрже и ојачају основни принципе европске безбједности које су обе стране потписале, почевши од Завршног акта из Хелсинкија, а који укључује право сваке нације да изабере сопствене безбједносне аранжмане.

Солтенберг је нагласио да су потребне практичне мјере које ће направити стварну разлику, а као први корак је предложио заједничке састанке о вјежбама и нуклеарној политици у Савјету НАТО-Русија.

Такође је поручио да је потребно модернизовати Бечки документ о војној транспарентности као и наставак рада на смањењу свемирских и сајбер претњи.

Истакао је да је неопходно да се озбиљно разговара о контроли наоружања, укључујући нуклеарно оружје и копнене ракете средњег и краћег домета.

Столтенберг је рекао да ове области представљају агенду за смислен дијалог, и да је позвао савезнике и Русију на серију састанака како би се детаљније позабавили свим овим питањима у Савјету НАТО-Русија, а да су савезници спремни да се састану што је прије могуће.

Генерални секретар је навео и да НАТО у свим напорима наставља да блиско сарађује са Украјином и другим партнерима, укључујући Финску, Шведску, Грузију и Европску унију, као и да је ријеч о одбрамбеном савезу који не тражи конфронтацију.

Он је још нагласио да НАТО не може и неће правити компромисе у вези са принципима на којима почива безбједност Алијансе и безбједност у Европи и Сјеверној Америци, и да ће предузети све неопходне мјере да одбрани и заштити све савезнике.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана