Стигао фентанил , који је 50 пута јачи од хероина

Срна
Стигао фентанил , који је 50 пута јачи од хероина

БИЈЕЉИНА - У Европи је све више присутан фентанил - опасна синтетичка дрога, која је 2021. године убила више од 70.000 људи у САД, махом младих и тинејџера. Прва на удару је Белгија, као главна улазна тачка за наркотике који стижу из Латинске Америке.

"Фентанил је већа пријетња од хероина или кокаина. Фентанил је - кокаин будућности", упозорава за лондонски "Тајм" Кристијан Вандерварен, шеф белгијске царине.

Белгија је прошле године заплијенила рекордних 110.000 килограма кокаина у луци у Антверпену, а то је количина која увелико надмашује откривених десет грама фентанила. Али, и само три милиграма фентанила, који је 50 пута јачи од хероина, могу да буду смртоносна доза. Низ рација у којима су заплијењене мале количине фентанила у Европи посљедњих мјесеци изазива страх да се ова дрога раширила у Европи и да мексички картели настоје да створе ново тржиште.

"Са десет грама фентанила могли бисте убити 3.000 људи у Белгији", упозорава Винсент ван Квикенборн, белгијски министар правосуђа, који живи под полицијском заштитом, након што је прошле јесени откривен покушај његове отмице.

Он објашњава да су картели Синалоа и Јалиско одлучили да фентанил иде у САД, а кокаин у Европу. Ипак, Квикенборн брине да би ти картели могли да покушају да створе ново тржиште мјешањем фентанила са кокаином, који је и даље популаран у Европи. Фентанил је изузетно јак синтетички опиоидни аналгетик /лијек против болова/, који је сличан морфину, али је 50 до 100 пута потентнији од њега. Креирао га је 1959. године Пол Јансен, белгијски хемичар и утемељивач компаније "Јансен фармацеутика".

Ова синтетичка дрога посљедњих година се развила у извозни "хит" мексичких наркокартела. Еквивалент јачини тоне хероина је само 20 килограма фентанила, а мексичке лабораторије могу да произведу стотине хиљада доза недјељно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана